Grčka: Novi sukobi s policijom

Nakon četvorodnevnih nereda u Grčkoj zbog smrti mladića koga je ubio policajac, najavljeni masovni štrajk prerastao je u sukob demonstranata sa policijom.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 10.12.2008.

03:08

Default images

Atina je potpuno paralisan masovnim štrajkom. Na ulicama grada okupilo se oko 10.000 ljudi, uprkos molbi grčkog premijera da se štrajk ne dogodi. Protestna povorka prolazi kraj prodavnica i banaka spaljenih i opljačkanih tokom nemira izazvanih pogibijom dečaka pri napadu huligana na policijsku patrolu. Štrajk je, međutim, prerastao u sukobe s policijom.

Iako su demonstracije deo ranije zakazanog generalnog štrajka, one su prerasle u protest protiv Vlade, a demonstranti su se sukobili sa policijom, koji su na demonstrante bacili suzavac. Atinska policija pokušava da uvede red na ulice glavnog grada, dok demonstranti nastavljaju da pripadnike policije gađaju molotovljevim koktelima, raznim predmetima i da pale razne objekte. Pored svih državnih i privatnih obrazovnih ustanova, koje već ne rade, na ulicama nema ni vozila gradskog saobraćajnog preduzeća, a u dvadesetčetvoročasovnom štrajku su i zaposleni u aviotransportu, železnici, a i luke ostaju zatvorene.

Od 10 do 12 časova i novinari su prestali da izveštavaju.

Kada je reč o nemirima, noć je protekla relativno mirno, a poslednji u nizu incidenata dogodio se sinoć, kada je jedan grčki policajac ispalio hice upozorenja u vazduh kako bi rasterao grupu demonstranata nedaleko od policijske stanice u južnom delu Atine.

Posle deset sati u nekim delovima grada bilo je nemira ograničenog intenziteta, a na jednom od glavnih gradskih trgova dve osobe su ozbiljno povređene u linčovanju lopova koji su krali iz razbijenih izloga. Takođe, tokom jučerašnjih nemira u južnim delovima grada, televizijske ekipe su snimile dva policajca kako pucaju u vazduh iako se jasno videlo da im životi nisu bili u opasnosti.

Uhapšeno je 87 osoba, dok je 12 policajaca povređeno. Za sada se procenjuje da su 402 prodavnice i javne ustanove tokom četvorodnevnih nemira pretrpele velike materijalne štete.

Međutim, sva današnja pažnja biće usmerena na balistički izveštaj za koji se očekuje da će biti gotov danas, a koji bi trebalo da rasvetli ubistvo dečaka, odnosno da li je njegova smrt bila nesrećan slučaj ili je policajac zaista pucao u petnaestogodišnjaka, o čemu svedoče svi očevici tog događaja.

Iako taj izveštaj još nije zvanično objavljen, advokat policajca, koji je u subotu u Atini ubio tinejdžera, izjavio je danas da se u balističkom izveštaju navodi da je mladić stradao od rikošeta.

"Istraga pokazuje da je u pitanju bio rikošet.To je bio nesrećan slučaj", rekao je advokat Aleksis Kugias Rojtersu.

Policajac optužen za umišljajno ubistvo

Grčki sud optužio je večeras policajca koji je u subotu usmrtio jednog tinejdžera u Atini za ubistvo s predumišljajem, a njegovog kolegu za saučesništvo.

Policajac Epaminondas Korkoneas (37) optužen je za "ubistvo s predumišljajem" i "neovlašćenu upotrebu službenog oružja" i zadržan je u pritvoru, navodi izvor iz suda.

Njegov kolega Vasilios Saraliotis (31) optužen je saučesništvo i takođe je zadržan u pritvoru.

Prema optužnici, policajac Korkoneas ubio je mladića Aleksisa Grigoropulosa u subotu tokom sukoba između tridesetak mladih i dva optužena policajca u atinskom kvartu Egzarhija.

Međutim, policajac je danas izjavio da je reagovao "u samoodbrani kada su mladi počeli da bacaju molovotljeve koktele i druge predmete na policajce, vičući da će ih ubiti".

On je u izjavi naveo da je izvadio pištolj i dva ili tri puta pucao u vazduh u samoodbrani i da nije ciljao u žrtvu, koju je, prema njegovim rečima, pogodio rikošet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: