Ponovo odbačen plan o šest tačaka

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu saopštio je da su kosovske institucije odbacile plan u šest tačaka za razmeštanje Euleksa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.11.2008.

13:25

Default images

Kako prenosi Radio-televizija Kosova, nakon tročasovnog zajedničkog razgovora američkog državnog zvničnika Danijela Frida, šefa međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta, kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua i premijera Hašima Tačija, Sejdiu je pročitao saopštenje koje sadrži četiri tačke, a kojim se odbija plan sa šest tačaka koje se tiču delova Kosova u kojima žive Srbi.

"Zalažemo se za što brže razmeštanje Euleksa na Kosovu u skladu sa mandatom koji je predviđen deklaracijom o nezavisnosti, dokumentom predsednika Ahtisarija, kosovskim ustavom, kosovskim zakonima, zajedničkom akcijom iz februara 2008. i pozivom koji su Euleksu uputile kosovske institucije", navodi se u prvoj tački. U drugoj se navodi da "kosovske institucije u potpunosti odbijaju dokument od šest tačaka".

U trećoj tački piše da će "kosovske institucije blisko sarađivati sa Euleksom na čitavoj teritoriji Kosova na osnovu pomenutih dokumenata i uz poštovanje suvereniteta i integriteta Kosova".

U četvrtoj tački predloga, koji je pročitao Sejdiu, ističe se da će "kosovske institucije kao i uvek sarađivati sa SAD, EU i NATO-om".

Frid: Treba poštovati odluke Vlade Kosova

Ovom odlukom završeni su višednevni pregovori između Prištine i međunarodne zajednice o raspoređivanju misije Euleks na Kosovu.

Podsetimo, pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Danijel Frid dogovorio se sinoć u Prištini sa kosovskim predsednikom i premijerom o nastavku konsultacija o raspoređivanju Euleksa.

On je istakao da kosovska vlada ima pravo da sama donosi odluke, u skladu sa svojim interesima. Frid će konsultacije o raspoređivanju Euleksa nastaviti i sa zvaničnicima Evropske unije. Za američkog zvaničnika šest tačaka iz plana Ujedinjenih nacija su važne i one bi pomogle Kosovu, ali, na kraju, rekao je on, treba poštovati odluku Vlade Kosova.

“Složili smo se da ubuduće nađemo rešenje koje će uzeti u obzir stav Vlade Kosova da ne prihvati šest tačaka i da istovremeno uzmemo u obzir želju Vlade Kosova za raspoređivanje Euleksa po dogovoru iz februara ove godine, kao i želju Kosova za približavanje Evropskoj uniji”, rekao je Frid. Frid je rekao da je stav Vašingtona da Euleks bude raspoređen na celoj teritoriji Kosova. Kosovska vlada je, prema njegovim rečima, vlada suverene države koja treba da sasluša druge, ali da sama odlučuje o pitanjima koja se tiču Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu istakao je da se sa Fridom razgovaralo o aktuelnim problemima u procesu uspostavljanja misije Euleks i ponovio da institucije na Kosovu ostaju pri stavu da je plan o šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv.

“To smo preneli gospodinu Fridu. Kosovske institucije zalažu se za što brže uspostavljanje misije Evropske unije, pod uslovima koji su utvrđeni u Ustavu Kosova i planovima međunarodnog predstavnika Martija Ahtisarija i planovima EU iz februara ove godine", kaže on.

"Mi duboko verujemo u podršku SAD i EU na našem putu”, rekao je Sejdiu.

Ističući da je plan o šest tačaka za Kosovo neprihvatljiv, premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je Euleks bio i ostao dobrodošao za institucije Kosova i da su na Kosovu spremni na blisku saradnju s misijom kako bi ona delovala na celoj teritoriji.
Izjavu Hašima Tačija za B92 možete čitati u posebnoj vesti.

"Ko je za EU ne može biti protiv Euleksa"

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral izjavio je da je cilj Euleksa podrška vladavini prava na Kosovu.

“Ne želim da zalazim u detalje zato što sve strane koje su u to uključene sada razgovaraju o detaljima. Ali, želim da izrazim jasan i odlučan stav o Euleksu. Euleks je napravila Evropska unija i podržava ga svih 27 članica EU", rekao je Teral.

"Cilj je da se podrži i da se sprovodi na najbolji mogući način vladavina prava na Kosovu. To znači da je za nas pravna država suštinski važna, da se poboljša situacija ne samo na Kosovu, nego i u celom regionu u smislu regionalne stabilnosti", naveo je on.

"Druga stvar, Euleks je misija Evropske unije i niko ko je za Evropsku uniju ne može biti protiv Euleksa", zaključio je Teral.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: