85 milijardi dolara za AIG

Federalne rezerve SAD odobrile 85 milijardi dolara osiguravajućoj kompaniji AIG, kako bi prevladala tekuće finansijske probleme

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

10:56

Default images

Odluka Uprave Federalnih rezervi imala je pozitivan odjek na Vol strit, koji je zabeležio blagi porast. I druge svetske berze pokušavaju da vanrednim merama obezbede likvidnost tržišta. Situacija na Vol stritu polako se smiruje posle velikog udara na američku ekonomiju, čiji je pad uslovio turbulencije i na svim ostalim svetskim tržištima.

Uprava Federalnih rezervi odobrila je vanrednih 85 milijardi dolara kako bi iz sigurnog bankrota izvukla osiguravajuću kompaniju Ameriken internešenal grup, u zamenu za gotovo 80 odsto vlasništva te kompanije. Ameriken internešenal grup posluje sa gotovo svim finansijskim institucijama u svetu i obezbeđuje u hipotekama i korporativnim zajmovima oko 88 milijardi dolara.

Guverner Njujorka Dejvid Peterson ocenio je odluku Federalnih rezervi kao pozitivnu.

Finansijski stručnjaci ocenjuju da razloga za paniku još uvek nema.

"Ovo su dobre vesti za Njujork, a odlične su za investitore i zaposlene ljude širom sveta. Reorganizacijom i daljim merama sačuvaćemo poslove, tržište će se stabilizovati, i verujem da ćemo se izvući iz ove finansijske krize", rekao je Dejvid Peterson.

"Ljudi koji imaju dugoročne investicije trebalo bi da se zabrinu, ali ne previše. Razloga za paniku nema. Sada je pravo vreme da čovek malo zastane, razmisli i donese odluku o daljim koracima. Najlakše je rasprodati sve, a to nije rešenje", kaže finansijski stručnjak Skot Kan.

Japanska centralna banka bila je prinuđena da, posle vesti o mogućem bankrotu kompanije Ameriken internešenal grup i propasti banke Liman braders i brokerske kuće Meril Linč, izbaci oko 19 milijardi dolara na tržište kako bi osigurala njegovu likvidnost.

Ova odluka pozitivno se odrazila na kretanja na tokijskoj berzi, tako da je ključni indeks Nikei 225 porastao za 2,17 odsto.

Finansijski problemi odrazili su se i na berzu u Srbiji.

Indeks Beleks15 u zabaležio je pad od šest odsto, što je, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, u bliskoj vezi sa velikim gubicima investicionih banka u Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: