Dinarski krediti skuplji i sigurni

Građani zaduživanje u dinarima plaćaju više u odnosu na devizne kredite, ali bankari navode da je prednost fiksna rata.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2008.

00:25

Default images

Bankari, međutim, kažu da je veća kamata na dinarske kredite rezultat monetarne politike Narodne banke, ali i da je veća i uvek ista rata bolja od rate koja zavisi od varijabilnih parametara, kao što su euribor i devizni kurs.

Kada uđete u banku i pažljivije pogledate ponude za dinarske i devizne kredite, odmah vidite da dinarski kredit možete lakše uzeti.

Naime, prema propisima Narodne banke, za sve kredite u stranim valutama neophodno je da položite depozit od 30 odsto, što znatno umanjuje sumu koju klijent može da iznese iz banke. S druge stane, dinarski kredit klijent dobija u punom iznosu. "Kod indeksiranih kredita, da bi se uzelo 100.000 dinara, 30.000 dinara depozita mora da se ostavi u banci za vreme trajanja kredita, a realno iz banke iznosi se 70.000 dinara. To znači, ako je potrebna konkretna suma novca za bilo koju aktivnost, mora se uzeti više novca da bi se dovoljna količina iznela iz banke", objašnjava Raško Tomašević, direktor za komunikacije Unikredit banke.

Devizni krediti kao prednost imaju manje kamatne stope, koje se na srpskom tržištu kreću od 10 odsto, dok su kamatne stope na dinare često i dva puta veće. Međutim, manja kamatna stopa u trenutku zaključenja kredita indeksiranog u stranoj valuti nije zagarantovana, jer kredit u devizama nosi kamatni ali i valutni rizik.

"Kada uzmete dinarski kredit, vi znate da je rata fiskna, dakle, znate koliki je iznos sredstava koji plaćate banci. S druge strane, znate kolika je vaša plata i ne preuzimate nikakav rizik. Naravno, postoji rizik ukoliko ostanete bez posla, ali i to je bolje nego kredit u stranoj valuti, gde postoji realno valutni rizik da je moguće da dođe do promene rate praktično svakog meseca", ukazuje Vladimir Marković, potpredsednik IO Findomestik banke.

Bankari savetuju da je za klijente najbolje da, pre nego što uzmu kredit, naprave kalkulaciju koliko novca na ime kamata tačno ostavljaju banci, i da se opredele za jeftiniju varijantu, koja odgovara njihovim primanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: