Kragujevac: Problemi vatrogasaca

Vatrogasni bataljon u Kragujevcu, primoran je da interventna vozila ostavlja na ulici, što znatno utiče na efikasnost u radu.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2008.

00:29

Default images

Vozila vatrogasnog bataljona u Kragujevcu, pošto je grad prošlog meseca prodao parking mesta ispred Vatrogasnog doma, više nemaju gde da se parkiraju. Vatrogasci koji brinu o požarima u celoj Šumadiji primorani su da dele parking sa brojnim privatnim automobilima.

Probijanje kroz takvu gužvu znatno im otežava rad, pogotovo sada, tokom leta, kada izbija najveći broj požara, i vrlo je bitno da se reaguje brzo. Rešenje za taj problem gradske vlasti Kragujevca trenutno nemaju.

Vatrogasci iz Kragujevca godišnje ugase oko dve hiljade požara u šest opština Šumadije. Međutim, odlukom gradskih vlasti, ostali su bez parking mesta, tako da se sada vatrogasni kamioni nalaze u dve manje ulice, okruženi brojnim automobilima. Za kamione nema mesta ni u garaži Vatrogasnog doma, u kojoj se već nalaze tri interventna vozila.

Komandant vatrogasnog bataljona Nenad Milošević kaže da sve to onemogućava pravovremenu reakciju u slučaju požara.

"Ako kažem da smo ove godine imali 934 intervencije, 934 puta su naša vozila morala da izađu u roku od 40 sekundi iz zgrade Vatrogasnog doma. Na ovakav način parkirana vozila umnogome otežavaju uspešnost intervencije, koja počinje sa izlazom iz zgrade Vatrogasnog doma. To u prevodu znači da je nama potrebno više vremena, a da ne govorim o manipulaciji ili potrebama za preparkiranjem nekih drugih vozila koja se nalaze u blizini", kaže Milošević.

A zašto je lokacija ispred Vatrogasnog doma uopšte prodata objašnjava član Gradskog veća Zoran Jovanović.

"To je lokacija koja je bila gradska, da kažem, i koja je bila prodata na tenderu privatnom vlasniku za izgradnju stambenog objekta. Znači, to je bio samo privremeni smeštaj, to je ranije bila lokacija šarene, odnosno, buvlje pijace, tako da je Vatrogasni dom praktično parkirao svoja vozila na otvorenom prostoru. To nije ni bio namenjen prostor za parkiranje vatrogasnih vozila. Ulaskom tog privatnika u izgradnju objekta, vozila su morala da budu izbačena sa te parcele", kaže Jovanović.

On navodi da je još pre dve decenije predviđeno da se Vatrogasni dom iseli na drugu lokaciju. Projekat je, kako nadležni kažu, dovršen, ali se ne zna zbog čega nije realizovan. Do tada će se s problemima koji su nastali boriti samo kažnjavanjem građana koji se tamo nepropisno parkiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: