Trećina Rusa za sovjetski sistem

35 odsto anketiranih smatra da je sovjetski sistem najbolji, 27 odsto za sadašnji sistem, a zapadnu demokratiju želi 19 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

10:01

Default images

Aktuelno veštačko zamrzavanje cena prehrambenih proizvoda i izbori bez alternative odgovaraju željama Rusa koji smatraju da je sovjetski sistem najbolji i poštuju delimičnu plansku privredu, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela agencija "Levada-centar".

List Vedomosti navodi da su slični rezultati bili i pre godinu dana, ali da je za to vreme porastao broj onih koji više cene "mešanu privredu", sa elementima planske i tržišne. Prošle godine za takav model izjasnilo se 44 odsto ipsitanika, a ove godine 47 odsto.

Istraživanje je pokazalo da čak 24 odsto ispitanika želi potpuno da se vrati planskoj privredi.

Skoro u potpunosti ili potpuno sa sprovedenom privatizacijom preduzeća ne slaže se 60 odsto građana, a 52 odsto anketiranih smatra da ni na koji način ne utiču na ekonomski i politički život zemlje.

Na pitanje da li je Rusiji potrebna Državna duma, pozitivno je odgovorilo 48 odsto, a 37 odsto smatra da su za upravljanje državom dovoljni i ukazi predsednika, a da je zakonodavna vlast suvišna.

Prema rečima zamenika direktora "Levada-centra" Alekseja Graždankina, Rusi su spremni da zamene političke slobode za državne ekonomske garancije, potreban im je političko-privredni sistem koji je ličio na "perestrojku" i sistem koji je ličio na sovjetski, ali sa više ekonomskih sloboda.

"Za mnoge građane epoha SSSR nisu komunistički ideali, već vreme stabilnosti", kaže za list vodeći analitičar istraživačke kompanije "Baškirova i partneri" Aleksandar Muzafarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: