Izaslanik bez reči napustio Mjanmar

Izaslanik UN Ibrahim Gambari posle sastanka s vođom vojne hunte u Mjanmaru napustio zemlju bez reči o susretu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 02.10.2007.

10:33

Default images

Dvojica stranih neimovanih diplomata su potvrdili da se Gambari sreo s generalom Tan Šveom u glavnom gradu Nai Pai To. Sastanku su prisustvovali i njegov zamenik Maung Aje, treći čovek vojne vlasti, general Tura Šve Man, i premijer Tein Sein, četvrti čovek u hijerarhiji. Ni diplomatski izvori ni Gambari nisu izneli sadržaj razgovora.

Gambari je boravio u Mjanmaru od subote, a vojna hunta je za to vreme praktično suzbila demonstracije. Od juče je u centru Jangona znatno manje bezbednosnih snaga.

Gambari se tokom boravka u Mjanmaru susreo s liderkom opozicije Aung San Su Ći, koja je za svoje delovanje 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir, a vlasti Mjanmara je drže u kućnom pritvoru.

Cilj Gambarijeve misije je bio da prenese poruku međunarodne zajednice kojom se traže obustava represije protiv demonstranta, osobodađanje pritvorenih i demokratske reforme.

Ministar Mjanmara: Ispolitizovano

Ministar u Vladi Mjanmara Njan Vin optužio je, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, strane faktore i disidentske grupe za nestabilnost u Mjanmaru.

On kaže da su protesti počeli zbog poskupljenja goriva, a da su to iskoristile strane agenture. S druge strane, demonstranti traže prestanak nasilja i demokratske reforme.

Ministra su u Njujorku dočekali protesti, ispred hotela u kom je bio smešten. U masi su bili budistički monasi, izbeglice iz Burme, ali i građani Njujorka koji se ne slažu s diktatorskim režimom u Mjanmaru. Demonstranti su pokušali da spreče ministra da dođe do zgrade UN.

Budistički sveštenici očekuju da UN, pošto se specijalni izaslanik UN vrati iz Mjanmara, poslati mirovne snage u tu zemlju.

"Nadam se da će mirovne snage biti poslate odmah, da bi bilo zaustavljeno ubijanje monaha. Vlada će ih sve dokrajčiti jer ih nizašta više nije briga, izgubili su kontrolu i ne znaju šta rade, poludeli su."

"Što je mnogo, mnogo je. Moraju biti oslobođeni svi politički zatvorenici. Neophodni su nam demokratija i promena režima, pod hitno."

Dok je govorio pred Generalnom skupštinom, Vin je optužio velike sile za nestabilnost u Mjanmaru. Po njemu, oni su nahuškali disidente da ispolitizuju nezadovoljstvo građana Mjanmara zbog poskupljenja goriva.

Ministar tvrdi da se monasi bune s razlogom jer ih pojedini predstavnici lokalnih vlasti zlostavljaju, ali smatra da oni ne smeju da politizuju svoje proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: