Novi "Rečnik srpskog jezika"

Jednotomni "Rečnik srpskog jezika" u izdanju Matice srpske pojaviće se pred čitaocima na jesen, na beogradskom Sajmu knjiga.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

18:04

Default images

Tako će i srpski jezik, kao i drugi jezici koji imaju svoj jednotomni rečnik, dobiti rečnik standardnog književnog srpskog jezika, ali tek posle 155 godina od objavljivanja drugog izdanja "Srpskog rječnika" Vuka Karadžića, rekao je Miro Vuksanović na konferenciji za novinare. Razloga za tako dug period ima mnogo, a jedan od njih je i "lenjost naših lingvista".

Vuksanović, koji je vršilac dužnosti predsednika Matice Srpske, napomenuo je da od ranije postoji Matičin šestotomni "Rečnik srpsko-hrvatskog jezika", rađen sa Maticom hrvatskom.

Jednotomni rečnik biće velikog formata sa 1.500 strana i oko 85.000 odrednica, a radila ga je ekipa domaćih vodećih leksikologa: redaktor je Miroslav Nikolić, recenzenti Ivan Klajn i Dragoljub Petrović, a urednik Mato Pižurica.

Vuksanović je najavio i da, ove godine osnovan, Izdavački centar Matice Srpske priprema značajne izdavačke poduhvate, kao što su antologija srpske književnosti u 150 knjiga, kao obnova i nastavak prethodne antologije u 100 knjiga, rađene sa Srpskom književnom zadrugom.

Biće nastavljena edicija "Prva knjiga" kojom Matica već punih pola veka podstiče mlade pisce, a kao posebno iznenađenje biće pokrenuta edicija "Matica" u kojoj će, po pozivu uredništva, desetorica savremenih domaćih pisaca ponuditi po jedno svoje delo.

Gotovo je sigurno da će prvih šest knjiga te edicije izaći do Sajma knjiga u Beogradu, a prve dve biće dela nedavno preminulih pisaca Stevana Raičkovića (njegova prepiska sa Milošem Crnjanskim) i Pavla Ugrinova (neobjavljene dnevničke beleške od 1950. do 1960. godine), rekao je Miro  Vuksanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: