Kako ministar Ilić krši zakon

Ministar Velimir Ilić gradi kliniku od 3.000 kvadrata u selu Kačulice, bez neophodne dokumentacije i odobrenja. Inspekcija ćuti.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

14:56

Default images

B92 već je ranije informisao javnost da ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić gradi veliku kardiovaskularnu kliniku u selu koje se nalazi na pola puta između Čačka i Kraljeva. Objekat se gradi bez table s nazivom izvođača radova, početka i roka izgradnje, pa se radi o divljoj gradnji.

Iako je ova gradnja nelegalna, jer ministar ne poseduje nijedan dokument za izgradnju, inspekcija ne izlazi na teren, što pokazuje da je ministar jači i od propisanog zakona.

Klinika za srce, koju ministar za kapitalne investicije gradi sa bratom Vojislavom, predsednikom Skupštine opštine Čačak, i grupom javnosti nepoznatih investitora jeste divlja gradnja. Braća Ilić nisu nabavila nijedan zakonski dokument neophodan za početak gradnje.

Naime, prema zakonu, objekt se gradi tek pošto se dobije odobrenje za izgradnju i to prema dostavljenoj tehničkoj dokumentaciji. Kada je TV B92 htela da proveri na gradilištu koje preduzeće izvodi radove, radnici su ovako dočekali ekipu:

Radnik: 'Ajde, kupi te skalamerije i idi.

B92: Je l' ovo pretnja?

Radnik: 'Oćeš da kupiš, da pretim. Ti si doš'o ovde da nas zajebavaš, je l' tako? Ti nas zajebavaš, 'ajde bre ne seri. Treba vama izlomiti te skalamerije, bolje sklonite, da ti ne bi uzeo, omlatio o put i šta ćeš mi, šta mi možeš?

Preti i zatvor do tri godine

Želimir Milivojević, načelnik opštinske Uprave za urbanizam, koja izdaje odobrenje, rekao je da će za B92 dati izjavu kada Kosovo bude srpsko.

Kroz neformalne razgovore B92 je saznao da pomenuto odobrenje nije izdato, tačnije, tek je podnet zahtev za izdavanje akta o urbanističkim uslovima na osnovu kojeg se odobrenje izdaje.

Ministar Ilić krši zakon i time što kliniku gradi na poljoprivrednom zemljištu. Ono što svaki građevinski investitor zna jeste da pre izdavanja bilo kakvih dozvola poljoprivrednom zemljištu treba promeniti namenu u građevinsko.

Takođe, braća Ilić krše zakon i tako što početak izgradnje objekta nisu prijavili Upravi za urbanizam i građevinskoj inspekciji, još pre osam meseci, a nemaju ni projekat gradnje.

"Pazite, ne može da se dobije rešenje odobrenja za gradnju ako nisi promenio namenu zemljišta", kaže Josip Šelović, načelnik opštinske Uprave za inspekcijski nadzor, i potvrđuje da građevinskoj inspekciji nisu dostavljena dokumenta o izgradnji.

Na pitanje šta će inspekcija uraditi, on kaže da će izaći na teren. "Inspekcija će izaći na teren. Jedna stvar postoji, ukoliko nema nikakve papire, onda se donosi rešenje o rušenju", kaže on.

Ukoliko inspekcija donese rešenje o rušenju na ministrovom imanju, to razmatra Ilićevo Ministarstvo za kapitalne investicije, a drugostepeni organ odlučuje da li će se takva odluka poništiti.

Ilićevo ministarstvo takođe i vrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o planiranju i izgradnji, prema kome je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo, a ne prekršajno. To znači da investitor koji započne gradnju bez dozvole ide u zatvor do tri godine, a izvođač radova do godinu dana.

Nedostupne informacije lokalnom stanovništvu

Milan Glišović, predsednik opštinskog odbora G17 plus u Čačku kaže da se zakon mora poštovati. "Očigledno da postoje u našem društvu još uvek pojedinci koji smatraju da su iznad zakona i zakonskih propisa", kaže on.

"Ja i ovoga puta insistiram na tome da se svaki nosilac javne funkcije mora ponašati odgovorno i u skladu sa zakonskim propisima bez obzira da li je to ministar ili zadnji opštinski činovnik", kaže on.

"Ono za šta se DS i ja žalažemo jeste da to bude apsolutno legalno i da bude potkovano sa svim pogućim i potrebnim papirima", kaže Kosta Milošević, predsednik opštinskog odbora DS-a.

Dragan Bisenić, iz opštinskog odbora LDP-a, problem vidi u nedostupnosti informacija. "Ono što je osnovno u svemu ovome je dostupnost javnim podacima, ko zaista to gradi, od kojih para to gradi, na koji način i da li je sve to legalno i da li je pokriveno određenim procedurama i dozvolama", kaže on.

"Ako to nije tako, onda se postavlja pitanje kako možete očekivati od običnog građanina da poštuje neke pravne regulative ako to ne poštuje sama Vlada odnosno aktuelni ministar iz Vlade", kaže Bisenić.

O gradnji buduće nasavremenije klinike za srce, kako ju je ministar Ilić okarakterisao, pisale su čak i novine. Međutim, većina Čačana ne zna čak ni da se klinika gradi. Lokalna televizija tu temu nije uopšte obrađivala.

"Opštinski mediji, dakle list, novine i radio to sigurno neće objaviti jer oni sve što objavljuju, objavljuju hvalospeve o zavičajnom ministru i hvalospeve o tome kako radi lokalna vlast u kojoj je njegova stranka dominantna", objašnjava Stojan Marković, novinar Čačanskih novina.

Dok većina meštana prigradskih naselja gazi po prašnjavim i blatnjavim putevima, ministar Ilić je četiri kilometara seoskog puta, koji vodi do njegove još neizgrađene klinike, već asfaltirao i to visokokvalitetnim asfaltom. Izvođač radova nije poznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: