Priština: Vehabije i na Kosovu

Vehabije su na Kosovu aktivne od početka '90-ih godina, preneli su prištinski mediji na albanskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2007.

15:46

Default images

Oni navode da vehabije sada imaju oko 30 kuranskih škola, ocenjujući da je njihovim neometanim delanjem nakon rata 1999. identitet albanske zajednice u ozbiljnom iskušenju. Modus operandi vehabijskog pokreta na Kosovu je verska indoktrinacija siromašnog albanskog, bošnjačkog stanovništva, kao i Egipćana i Aškalija, navode mediji.

Takvi primeri su evidentni u Šipolju, predgrađu Mitrovice, u naselju Kodra Trimave, nekada Vranjevac, koje je predgrađe Prištine, zatim u Prizrenu, Peći, u Radavcu kod Peći, u Juničkom Vokšiju, Uroševcu, Kačaniku i drugim mestima.

Eksplicitno se protiveći svakom spoljnom kulturnom uticaju, vehabije, ili kako sebe često nazivaju "borci čistog islama", nameću svoje "ekskluzivno učenje" na sahranama, obredima sunećenja i drugim verskim okupljanjima, pobijaju teorije o prirodnim ili društvenim pojavama i kao zamenu nude svoja tumačenja Šerijata ili Kurana.

Prištinski mediji pišu da je mladić iz Peći Elvis Goga poznat kao glavni mudžahedin na Kosovu i ukazuju da su ekspanziji vehabizma na Kosovu doprinele strane nevladine organizacije koje još uvek deluju pod okriljem Zajedničkog saudijskog Komiteta za pomoć Kosovu i Čečeniji.

Te organizacije su na Kosovo stigle nakon rata 1999. godine i, kako navode mediji, profitiraju od siromaštva u predgrađima kosovskih gradova, ali u velikoj meri i u okolnim selima, poštujući stav vlade Saudijske Arabije da na terenu ostanu aktivne sve "dok za to postoji potreba".

Arapski vehabizam na tragu "Islamske zajednice“ nastoji da u galopu promeni kosovsko društvo i međuljudske odnose. I u tome do određene mere i uspeva jer se građani prema njima odnose sa neuvažavanjem ili ih se plaše.

Vehabije su, navode mediji, počeli po svojim običajima da organizuju i verske obrede i sahrane na Kosovu, pa je tako na jednoj od sahrana u Peći kovčeg pokojnika bio obavijen zelenom zastavom sa arapskim natpisom.

Pri džamijama identifikovanim kao "njihove", vehabijski aktivisti otvaraju "Internet kafe-e" kako bi privukli decu različitih uzrasta da posle bavljenja internetom slušaju "naslihate“ protiv Skenderbega i pokreta za Albanski nacionalni preporod, protiv zapadne civilizacije i samog kosovskog tradicionalnog islama, pišu prištinski mediji.

Pored već navedenih, mudžahedinski aktivisti kao ciljne grupe biraju i druge slojeve kosovskog stanovništva: udovice, osobe otpuštene s posla, seljake, mlade, uglavnom one bez posla, pojedine "intelektualce" - koje "daruju"  sa po 150 evra i nude druge vrste pomoći, kako bi vodili potpuno islamski način života u najradikalnijoj formi.

Kosovski i međunarodni mudžahedini, navode mediji u Prištini, pripremaju moguću "pobunu“ na pragu rešavanja statusa Kosova, dodajući da će karakteristične vehabističke ličnosti islamske civilizacije brzinom munje privući kamere reportera velikih svetskih medijskih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: