Ponedeljak, 19.02.2007.

16:57

Slučaj Ibarska pre i posle 1. juna

Pravnici ocenjuju da Vrhovni sud Srbije neće do 1. juna doneti odluku o presudi za ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Izvor: Beta

Default images

Međutim, kako navode, ukoliko o prvostepenoj presudi Vrhovni sud bude odlučivao posle 1. juna, odnosno od stupanja na snagu novog Zakona o krivičnom postupku, neće imati zakonsku mogućnost da predmet ponovo vrati prvostepenom sudu.

Zakon o krivičnom postupku bi na snagu trebalo da stupi 1. juna i, prema rečima jednog od advokata porodica žrtava Nikole Barovića, malo je verovatno da će Vrhovni sud o slučaju "Ibarska magistrala" izjašnjavati pre tog datuma.

"Teško da će doći do sednice pre juna, ali ako dođe, predmet se teoretski može ponovo vratiti pred Okružni sud u Beogradu. Ako sednica, međutim, bude održana posle juna, bili bi obavezni da potvrde ili preinače presudu prvostepenog suda", rekao je Barović agenciji Beta.

Prema odredbi novog Zakonika o krivičnom postupku, kada je prvostepena presuda dva puta ukidana, što je u ovom predmetu slučaj, "drugostepeni sud će u sednici veća ili nakon održanog pretresa sam doneti presudu".

U tom slučaju dozvoljena je žalba sudu koji odlučuje u trećem stepenu. Prema postojećoj organizaciji pravosuđa u Srbiji, to je veliko sedmočlano veće Vrhovnog suda.

Pravnik Beogradskog centra za ljudska prava Bojan Đurić kazao je agenciji Beta da je Vrhovni sud, budući da je ovlašćen da sudi kao sud pune jurisdikcije, i do sada mogao da sam sudi u slučaju "Ibarska magistrala", umesto da predmet vraća u prvostepeni postupak, što je učinio u dva navrata.

"I u ovom trenutku samo od procene suda zavisi da li će sam da presudi, a novi zakon je samo teranje suda da iskoristi svoje ovlašćenje", rekao je Đurić.

Prema Članu 414 novog Zakona o krivičnom postupku, drugostepeni sud će, uvažavajući žalbu ili po službenoj dužnosti, presudom preinačiti prvostepenu presudu samo ako utvrdi da su činjenice u prvostepenoj presudi "pravilno utvrđene" i da, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje, po pravilnoj primeni Zakona treba doneti drugačiju presudu.

Presudom koja je pred Okružnim sudom u Beogradu izrečena 16. februara, bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija ponovo je osuđen na 15 godina zatvora za učešće u ubistvu funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

U ponovljenom, trećem suđenju, na 15 godina osuđen je i bivši pripadnik "crvenih beretki" Nenad Ilić koji je, prema optužnici, vozio kamion kojim je izvršeno ubistvo.

U izrežiranoj nesreći na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. poginuli su Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vušur Rakočević i Dragan Vušurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: