Napad skinheda u centru Beograda

Grupa skinheda sinoć u centru Beograda napala aktiviste nevladine organizacije Žene u crnom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2007.

06:50

Default images

Napadnuti su Violeta Đikanović i Miloš Urošević, koji je ispričao da su se on, njegova prijateljica i njena kćerka vraćali, oko 00.30, iz Doma omladine, kada su ih u Sremskoj ulici napali skinhedi.

"Tri skinheda su se meni obratila. Rekli su: 'Vidi ga, peder jedan, ti si u Ženama u crnom, zbog tebe imam krivičnu prijavu.' Jedan od njih s kačketom, s martinkama, uhvatio me je za kosu i savio, u tom trenutku mu je Violeta poprskala u oči biber-sprej, a drugi joj je prišao s leđa, savio joj ruku i gurnuo je ka stepenicama. Ona je poletela i udarila desnom stranom obraza i odmah dobila velike podlive i crvene modrice. Mislim da je na trenutak izgubila svest", kaže Urošević.

Napadači su pobegli, a u Urgentnom centru je konstatovano da Violeta ima nagnječenje lobanje i nosne kosti.

"Ja sam u međuvremenu zvao policiju, ispričao im šta se desilo, a oni su rekli da danas s Violetom dođem da damo izjavu. Da budem iskren, ne očekujem neku posebnu reakciju, mislim da će to proći kao da se nije ni desilo. Violetinoj kćerki je jedan od njih poznat, ona misli nas je on verbalno vređao na našem performansu 'Spomen dezerteru' 18. oktobra 2006. Očigledno je da mene poznaje sa protestnih stajanja Žena u crnom jer mi je rekao: 'Ja tebe znam, ti si iz Žena u crnom.' Mislim da se napad desio zbog toga", kaže Urošević.

Poslednji prijavljen slučaj napada skinheda u Beogradu bio je pre dva meseca, kada je zbog napada na Roma podneta krivična prijava protiv dva pripadnika tog pokreta.

Žene u crnom ocenjuju da je napad politički motivisan. "Smatramo da su takvi napadi nastavak rata niskog intenziteta, proizvodnje straha, zastrašivanja drugačijih i različitih u Srbiji. To nas neće nimalo obeshrabriti već ćemo, kao i do sada, svim nenasilnim sredstvima nastaviti angažman", navodi se u saopštenju.

Socijaldemokratska unija protestovala je zbog, kako je navela, fašističkog napada na aktiviste nevladinih organizacija, koji su bili gosti na proslavi izbornog uspeha koalicije oko LDP-a u Domu omladine. "Taj napad je utoliko ružniji jer dolazi u trenutku kada se stiče utisak da i duboko podeljeno biračko telo Srbije ipak pokazuje prve znake odbacivanja antidemokratskih i antievropskih vrednosti", navodi SDU.

Koalicija LDP-GSS-SDU-LSV očekuje da nadležne institucije nađu i kazne počinioce i tako pomognu uspostavljanju demokratskog sistema vrednosti, koji je osnovni preduslov oporavka Srbije.

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od policije da hitno nađe i privede napadače. Inicijativa ocenjuje da je napad bio motivisan političkom mržnjom i netrpeljivošću prema ljudima drugačije seksualne orijentacije.

"Veliki doprinos širenju fašizma i homofobije u Srbiji pružaju upravo državni organi svojim nereagovanjem ili neadekvatnim reagovanjem na fizičko i psihičko nasilje kom su izloženi pripadnici seksualnih, nacionalnih, verskih ili političkih manjina u Srbiji", ocenjuje Inicijativa.

Tekst Jasmine Tešanović i raspravu o ovom napadu možete čitati i na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: