Kosovo uslov za nastavak pregovora?

Oli Ren sklon je da se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji" između EU i Srbije uslovi sudbinom Kosova, piše pariski Mond.

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2007.

22:30

Default images

"Mond" u popodnevnom izdanju navodi da je "u očekivanju nedeljnih izbora u Srbiji, tugaljivo pitanje statusa Kosova izazvalo snažnu evropsku diplomatsku aktivnost".

"U času kada izaslanik UN Marti Ahtisari 26. januara treba da izađe s predlozima o stepenu nezavisnosti koje bi trebalo dati Kosovu, Evropska unija nastoji da osujeti svaku moguću krizu sa Srbijom i njenim ruskim saveznikom", piše francuski dnevik Mond.

U tekstu pod naslovom "EU zabrinuta zbog saveza Moskva-Beograd oko pitanja statusa Kosova", navodi se da "Moskva preti da će staviti veto na svaki predlog za davanje nezavisnosti kosovskim Albancima".

Pariski dnevnik piše i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana od kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua u Briselu zatražio da "sačuva mir i preuzme svoje odgovornosti kako bi se sprečilo izbijanje otvorene krize".

"Zalog je važan za evropsku diplomatiju zato što će evropska dvadesetpetorica, u slučaju nagodbe, na Kosovo uputiti hiljadu pripadnika u okviru policijske i pravosudne misije, s budžetom od 80 do 100 miliona evra", navodi list.

Dodaje se da je "Zategnutost toliko snažna da je predsedavajući EU, Nemačka, taj dosije stavile među svoje prioritete".

U tekstu se ukazuje da je "na dan srpskih izbora, nemačka kancelarka Angela Merkel predvidela da kosovsko pitanje u Moskvi razmotri s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: