300.000 dolara za promociju Srbije

Vlada Srbije iz budžeta izdvojila oko 300.000 dolara za oglase u stranim medijima, u kojima se promoviše napredak Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2006.

10:33

Default images

To je prva faza kampanje koju je radila američka lobističko-marketinška agencija Barbur, Grifit i Rodžers. Sledeći korak je video spot koji predstavlja Srbiju kao turističku destinaciju, a emitovaće se na televiziji CNN. Takođe, u mnogim novinama dat je oglas u kome je u prvom planu premijer Vojislav Koštunica, koji glasa na referendumu za novi ustav.

Tako se, kroz oglase u mnogim novinama, poput uticajnog Vašington posta, već nekoliko meseci američka javnost upoznaje sa političkim i ekonomskim napretkom Srbije.

Takvo rešenje savetovali su američki eksperti, kaže Dejan Mihajlov, sekretar Vlade Srbije.

"Njihova je ideja da se kampanja zove Nova Srbija i oni su smatrali da je donošenje ustava važno za život svake države, a naročito za državu koja je posle šest godina tranzicije dobila novi ustav", rekao je Mihajlov za B92.

Vlada Srbije ovim plaćenim oglasima želi da predstavi Srbiju kao zemlju koja ekonomski jača i koja postaje tranzicioni lider u ovom delu Evrope, kaže Mihajlov.

"U trenutku kada se govori o konačnom statusu Kosova, treba da utičemo na one koji donose odluke i da im pokažemo da smo mi ključ za stabilnost u regionu", kaže on.

Profesorka teorije medija na Fakultetu dramskih umetnosti Milena Dragićević-Šešić kaže da ovakva marketinška kampanja treba da bude deo opšte političke kampanje.

"Za kampanju nikada nije kasno, ali naravno da smo zakasnili, jer je već stvorena negativna slika o nama. Kampanje ovog tipa trebalo je da krenu odmah posle promena", smatra ona.

I drugi marketinški stručnjaci slažu se da Srbija mora da ulaže u svoju promociju i promenu imidža kakav već više od decenije ima u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: