Ispravan tramvaj izleteo iz šina

Tramvaj koji je izleteo iz šina u Beogradu, kao i tramvaj koji je dolazio u susret bili su tehnički ispravni, saopštio GSP.

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2006.

10:51

Default images

Juče oko 16.30 tramvaj na liniji 2 iskočio je iz šina na raskrsnici Savske i Nemanjine ulice kod Železničke stanice. Gradski čelnici najavljuju da će uzrok nesreće biti utvrđen posle istrage, dok u Sindikatu vozača tvrde da su za nesreću krive loše postavljene šine.

Generalni direktor GSP-a, Slaven Tica kaže da su oba tramvaja poslata na vanredni tehnički pregled i da su oni potpuno ispravni.

Tramvaj težak 20 tona izleteo je iz šina pri brzini malo većoj od 10 kilometara na sat. Vozilo se od udara savilo na polovini, a putnici koji su bili u tom delu tramvaja uglavnom su ugruvani. Neke je poseklo staklo koje se razbilo kada je tramvaj nalegao na stub žičane instalacije. Povređeni su prevezeni u Urgentni centar, a kod dvoje su konstatovane povrede koje se mogu iskomplikovati.

Prema statističkim podacima u prošloj godini, u Beogradu se dogodilo  nešto više od 20 hiljada saobraćajnih nesreća. Od tog broja u oko hiljadu nesreća su učestvovali vozači GSP-a, a u nešto više od jedan odsto slučajeva su bili krivi.

Ima li propusta?

Prema prvim nezvaničnim procenama, do iskakanja je došlo jer skretnica nije bila postavljena u pravi položaj.

Nesreća se dogodila na delu šina koji je nedavno rekonstruisan, a predsednik Sindikata vozača GSP-a Dragoljub Stošić tvrdi da su oni i ranije upozoravali na propuste pri postavljanju šina i skretnica.

"Pri testiranju su utvrdili da tramvaji pri skretanju retrovizorima kače stubove koji nose mrežu, da se međusobno dodiruju pri skretanju u krivinama. Izvođačima radova je dato tri meseca da otklone te nedostatke, a vozačima je dato naređenje da se Nemanjinom kreću 10 kilometar na sat", kaže Stošić.

S druge strane, gradski menadžer Bojan Stanojević kaže da je praksa pokazala da je rekonstruisana šinska mreža ispravna. "Nemanjinom za sat vremena prođe 60 do 70 tramvaja za 12 sati, a da je tačno ono što Stošić priča, takvi incidenti bi se događali 60 puta na sat", kaže on. Stanojević smatra da ne bi trebalo licitirati uzrocima nesreće pre završetka istrage, što se očekuje u naredna dva dana.

Bogdanović: Što pre završiti istragu

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović pozvao je nadležne organe da što pre završe istragu i saopšte uzroke tramvajske nezgode.

Bogdanović je na konferenciji za novinare kazao da građani Beograda ulažu ogroman novac u obnovu infrastrukture u gradu i da zbog toga imaju pravo da znaju odgovor na pitanje šta je izazvalo taj incident i ko je zbog toga kriv.

Gradonačelnik je odbio da kometariše spekulacije o kvalitetu rekonstrukcije tramvajskih šina u Nemanjinoj ulici dok izveštaj ne bude završen, napominjući da je nova raskrsnica identična onoj od ranije, kao i da je razmak između tramvajskih šina potpuno isti kao pre rekonstrukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: