Treći mobilni operater do novembra

Agencija za telekomunikacije objavila tender za trećeg mobilnog operatera; početna cena 320 miliona evra. Odluka u novembru.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.09.2006.

08:01

Default images

Građani bi time dobili veći izbor, a samim tim niže cene telefoniranja, kao i svih drugih usluga mobilnih operatera. Da bi neka kompanija konkurisala za treću licencu, mora da ponudi više od 320 miliona evra, da ima više od tri miliona pretplatnika i da je prošle godine zaradila više od pola milijarde evra.

U Srbiji, prema  procenama, ima više od četiri i po miliona pretplatnika mobilne telefonije.

Prodaja treće licence za mobilnog operatera, prema oceni stručnjaka, najpre bi trebalo da se odrazi na cenu i kvalitet njihovih usluga: "Uvodjenjem konkurencije sasvim sigurno možemo da očekujemo savremeniju opremu, a oprateri će morati da ponude bolje usluge i niže cene", kaže Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Po pravilima tendera, Telenor i Telekom ne mogu da konkurišu za treću licencu, koja se izdaje na 10 godina i potom produžava na još jednu deceniju. U Agenciji za telekomunikacije kažu da će čitav postupak biti završen do 15. novembra.

Austrijski Mobilkom već je najavio učešće na tenderu za trećeg operatera. U Telenoru su rekli da su za treću licencu znali i kada su kupili Mobi 63, ali da srpsko tržište raste i da ima dovoljno prostora i za druge mobilne operatere.

Iako smatraju da će biti dosta zainteresovanih za treću licencu, stručnjaci procenjuju da ne treba očekivati  da će ponuditi mnogo veću cenu od početnih 320 miliona evra.

"Ukoliko zainteresovane kompanije procene da su ovde dobri uslovi za ulaganja, da nema korupcije i da je konkurencija moguća tada će cena biti bolja. I suprotno, niža cena se može očekivati u slučaju da investitori imaju manje poverenja u naše tržište,", kaže Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

"Dobra vest"

Urednik magazina Ekonomist, Miša Brkić, ocenio je za B92 da je za građane uvođenje još jednog konkurenta na tržište dobra vest: "Očekivanje je da će tri igrača na tržištu mobilne telefonije doneti bolje, kvalitetnije i jeftinije usluge, a kada bismo to imali i u fiksnoj telefoniji, onda bi Srbija mogla da računa da izgleda kao i ostale zemlje u regionu."

Brkić smatra da je prodaja trećeg operatera politički uslovljena: "Moja prva asocijacija, kada sam čuo vest, bila je - onda su izbori stvarno blizu".

Inače, očekuje se da će proces odabira trećeg operatera biti završen do polovine novembra, nakon što je Srbija ove godine već dobila novog vlasnika licence nekadašnjeg Mobtela.

RATEL: Ko ponudi najviše

Odlučujući faktor za izdavanje licence za trećeg mobilnog operatera u Srbiji biće ponuđena cena i to će biti izvanredna grinfild investicija, ocenio je predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Jovan Radunović.

Radunović je novinarima posle okruglog stola o stanju u sektoru telekomunikacija kazao da će novi mobilni operater zaposliti najmanje 600 stručnjaka.

Na pitanje da li je vlada napravila bilo kakav dogovor sa "Mobilkomom" i da li će taj austrijski operater mobilne telefonije dobiti treću licencu, Radunović je odgovorio da sve što se tiče vlasništva nije u delokrugu RATEL-a i da se ta agencija bavi regulacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: