Kako brendirati Srbiju

Jedan britanski stručnjak za brendiranje smatra da je iluzorno angažovati skupe agnecije za promenu imidža države.

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2006.

18:25

Default images

Jedan od vodećih stručnjaka na svetu za brendiranje država, Britanac Sajmon Anholt, smatra da je "veoma opasna iluzija" što države, poput Srbije, pokušavaju da promene imidž angažovanjem skupih advertajzing ili PR agencija u Londonu ili Njujorku. Anholt kaže da trenutna loša reputacija Srbije nije posledica loših komunikacija, već loše politike poslednjih 15-ak godina i njene ukupne istorije.

"Mislim da većina običnih ljudi širom sveta povezuje Srbiju isključivo sa ratnim zločinima i ratovima. Ako ih pitate da li bi otišli na odmor u Srbiju oni bi rekli 'mora da se šalite'. Ako ih pitate da li biste kupili neki srpski proizvod, odgovor će biti 'nema ih'", rekao je on, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, Srbija bi, ako želi da promeni imidž, trebalo da usvoji dugoročnu strategiju, od pet do 20 godina, u kom periodu bi trebalo da pokuša da zaista postane onakva kakva želi da bude viđena u svetu.

"Ako Srbija želi da dokaže svetu da je napredna i vredna zemlja, koja počinje da pravi kvalitetne proizvode, onda mora da napravi proizvode koji to i dokazuju. Ako želi da dokaže da je miroljubiva, stabilna i lepa zemlja, treba da promoviše turizam, što zahteva ogromne investicije u infrastrukturu - da bi ti turisti imali dobro iskustvo u Srbiji", rekao je Anholt.

On je naglasio da za ovo mora da postoji nacionalni plan, a to je odgovornost vlade. "Ona je ta koja mora da okupi sve institucije i pojedince u zemlji koji na bilo koji način mogu da budu ambasadori Srbije u svetu. Tu je važan i nacionalni konsenzus koji najčešće zavisi od lidera, ili rukovodstva. Ako on, ili oni, imaju jasnu viziju budućnosti, i za nju pridobiju podršku javnosti, onda ceo ovaj proces teče mnogo lakše i brže", naglasio je Anholt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: