Referendum u Novom Pazaru

Opozicione stranke u Novom Pazaru danas organizuju (nezvanični) referendum za opoziv predsednika opštine Sulejmana Ugljanina.

Izvor: B92

Nedelja, 14.05.2006.

10:08

Default images

Te stranke su okupljene oko Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića. Komisija koju je imenovalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu, međutim, odložila je taj referendum za 25. jun. Stranke okupljene oko Ljajićevog SDP-a smatraju da je Vlada Srbije nelegalno raspustila skupštinu opštine, formirala novu izbornu komisiju, koja je zatim odložila datum referenduma za opoziv Ugljanina.

Do 15 sati odziv je bio 17 odsto.

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je da je Sulejman Ugljanin "politička prošlost Sandžaka". Ljajić je, posle glasanja, novinarima u Novom Pazaru kazao da SDP ima podršku 70 odsto biračkog tela u Sandžaku. Ljajić je "prezadovoljan odzivom, i pored intenzivne kampanje koju je organizovala Vlada i nametnutni Privremeni organ uprave, koji je pozvao policiju da interveniše". Lider SDP je dodao da je na jednom biračkom mestu policija sprečila izjašnjavanje, ali je brzo organizovano alternativno mesto.

Predsednik Opštinske izborne komisijie u starom sazivu Ešref Rahić rekao je da su sva biračka mesta jutros otvorena na vreme i da za sada glasanje za opoziv teče bez problema. "Policija redovno obilazi biračka mesta", rekao je Rahić.

Opštinska uprava je saopštila da biračka mesta neće biti otvorena 14. maja. Tako su biračka mesta u državnim organima i institucijama (osnovnim školama, sudu i preduzeću Uniprom) zatvorena, pa se referendum, od 90 biračkih mesta, odvija na 52 alternativna mesta. To su uglavnom privatni ugostiteljski objekti.

Referendum za opoziv predsednika opštine Sulejmana Ugljanina pokrenule su stranke koje su činile skupštinsku većinu. Privremeni organ uprave, koga je formirala Vlada Srbije, promenila je sastav Opštinske izborne komisije , a termin sprovođenja referenduma sa 14. maja pomerila za 25. jun.

Stranke koje su činile skupštinsku većinu, nelegalnim smatraju raspuštanje skupštine, formiranje nove izborne komisije i odlaganje datuma referenduma za opoziv Ugljanina. Dakle, one ne priznaju ni novu izbornu komisiju a samim tim ni 25. jun kao termin za referendum o opozivu predsednika opštine Novi Pazar. Inače, Ugljanin podržava Vladu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: