Četvrtak, 30.03.2006.

11:38

Kritike na račun Slovenije

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava, evropski komesar predstavio niz problema u Sloveniji.

Izvor: B92

Default images

Ključan problemi u oblasti poštovanja ljudskih prava u Sloveniji su homofobija, položaj Roma i izbrisanih, gradnja džamije i dugi sudski procesi, piše u izveštaju koji je predstavio evropski komesar za ljudska prava Alvaro Žil Roble.

Prvi deo godišnjeg izveštaja upozorava na to da bi sistem zaštite manjina u Sloveniji morao da bude ojačan, a posebno se upozorava na problem deljenja manjina na autohtone i neautohtone. Upravo zbog takve podele, koju predviđa slovenački Ustav, samo Mađari i Italijani u Sloveniji imaju status manjine. Ostale narodne zajednice, među njima najbrojniji Srbi, taj status uopšte nemaju jer se vode kao neautohtone manjine. Upravo takva podela, prema mišljenju Roblea, u nejednak položaj stavlja pre svega pripadnike naroda SFRJ koji žive u Sloveniji. Ti narodi se u Sloveniji sukobljavaju s različitim preprekama u očuvanju jezika, vere, kulture i identiteta, smatra evropski komesar. Takva podela dovodi i do povećanja zakonske i praktične nesigurnosti i donosi rizik arbitražnog isključivanja jer osoba koja je državljanin Slovenije i čija porodica u toj zemlji već ima duboke korene, ne tretira se obavezno kao pripadnik autohtone narodne zajednice.

Posebna pažnja u izveštaju je posvećena još nerešenom pitanju izbrisanih građana Slovenije. Evropski komesar poziva Vladu Slovenije da konačno reši taj problem u dobroj veri i u skladu sa odredbama Ustavnog suda, koji je već u dva navrata odlučio da izbrisanima treba vratiti sva oduzeta prava protivustavnim brisanjem iz Registra stalnih stanovnika Slovenije, ali i nadoknaditi im zbog toga pretrpljenu štetu. Bez obzira na to kakvo će zakonsko rešenje za taj problem naći vlasti, sadašnje stanje u Sloveniji ukazuje na nizak stepen poštovanja vladavine zakona i presuda Ustavnog suda u toj državi, smatra evropski komesar.

U izveštaju, predstavljenom u Strazburu, veliki deo je posvećen i problemima koje imaju Romi u Sloveniji, gde je kao primer naveden slučaj škole u okolini Novog Mesta u kopjoj je prošle godine sprovedena segregacija romske dece, kao neuspešan pokušaj integracije te dece u većinsku zajednicu, čime je prekršeno pravo na ravnopravno školovanje, što je u suprotnosti sa evropskim standardima. Roble je takav model ocenio kao opasan jer su romska deca uskraćena za garantovana prava, čime se utiče i na njihovu budućnost. Izveštaj utvrđuje i da uprkos naporima Vlade i nevladinih organizacija Romi ostaju diskriminisani u traženju posla i bivališta.

Evropski komesar upozorava i na to da se u Sloveniji već 30 godina krši pravo islamske zajednice na veroispovest jer im se onemogućava gradnja džamije. Roble poziva Sloveniju da što pre ukloni sve administrativne prepreke za gradnju tog verskog objekta.

Slovenija je kritikovana i zbog homofobije. Uprkos predlogu Zakona o istopolnim zajednicama, u Parlamentu su se tokom rasprave o njemu čuli homofobični, netolerantni i neprijateljski stavovi, koji su se ponovili i u javnosti.

Izveštaj evropskog komesara ne obavezuje države na koje se odnosi, ali nepoštovanje preporuka datih u njemu i iznetih kritika loše utiču na ugled države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: