Zakon o oglašavanju na snazi

Zakon o oglašavanju danas stupa na snagu, ali će, prema oceni stručnjaka, morati da bude dopunjen zbog izvesnih propusta.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 25.12.2005.

11:00

Default images

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Slobodan Đorić je ocenio da zakon ima nekoliko rupa, jer nije obuhvatio sve oblike reklamiranja. Kao problem je naveo evidentiranje reklama u scenografiji, koje su česte u raznim zabavnim emisijama, kao i registrovanje reklama po principu "slika u slici", koje su česte u prenosima sportskih događaja.

Zakon o oglašavanju usvojen je glasovima vladajuće većine, dok su radikali i Demokratska stranka bili protiv. Skupština je usvojila, između ostalog, i amandman DS-a za dozvolu oglašavanja političkih stranaka van izborne kampanje, što je prema vladinom predlogu trebalo da bude zabranjeno. Stranke će tako moći i van kampanje da se oglašavaju putem oglasa, letaka, bilborda, čestitki, kalendara, ali im je zabranjeno reklamiranje na radiju i televiziji.
Zabranjeno je reklamiranje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića, osim piva i vina, koji mogu da se reklamiraju na TV stanicama od 18 sati do ranih jutarnjih sati. Utvrđeni su i posebni uslovi oglašavanja lekova.

Komercijalne stanice ne mogu imati više od 20 odsto svog dnevnog programa za oglašavanje, a javni servis ne više od 10 odsto. 

Osim kazni za privredni prestup, od 100.000 do 500.000 dinara, u slučaju drastičnog kršenja zakona, sud može pojedinačnim oglašivačima izdati privremenu meru zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od jednog do 12 meseci, a u nekim slučajevima do pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: