Istraživanje o rasizmu u Slovačkoj

Rasizam, ksenofobija i neonacizam su prisutni već među đacima slovačkih osnovnih i srednjih škola.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2005.

10:32

Default images

U anketi među tinejdžerima na pitanje šta je to ksenofobija, umelo je ispravno da odgovori svega dvoje od 10 đaka. "Rasističke tendencije smo primetili već kod trinaestogodišnjaka. U srednjim školama je taj problem još primetniji", kazao je za slovački dnevnik "SME" direktor Centra environmentalnog i etičkog vaspitanja Juraj Hipš.

Povodom brutalnog ubistva studenta Danijela Tupog koga su pre nedelju dana bez povoda napali, premlatili i nožem izboli neonacisti u Bratislavi, sociolozi upozoravaju da slovačka škola čini malo da uči mlade toleranciji, iako je vreme za to izdvojeno na časovima građanskog vaspitanja i veronauke. "Đaci koji u školu dolaze sa neonacističkim simbolima su u očima vršnjaka heroji, primer za ugled, jer su prekršili pravila", tvrdi dečiji psiholog Gabrijela Herenjiova.

Policija tvrdi da se u Slovačkoj broj ekstremista, pre svega skinheda i neonacista, iz godine u godinu smanjuje, ali da su te grupe sve opasnije i radikalnije. Trenutno deluje oko 3.000 skinheda, a tvrdo jezgro broji oko 200 zagovornika nacističke ideologije, koji su dobro povezani sa istomišljenicima u inostranstvu i učestvuju u njihovim manifestacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: