Antisemitizam se širi

Posle Beograda, i u Negotinu su se pojavili antisemitski grafiti, a deo javnosti i dalje osuđuje te ekstremističke pojave.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.03.2005.

08:49

Default images

Nakon što su prekjuče u Beogradu osvanule antisemitske parole, na fasadama nekih javnih zgrada i institucija u Negotinu pojavili su se grafiti i poruke s kukastim krstovima i precrtanom Davidovom zvezdom. Na meti su bili i zgrada Tehničke škole, poslovne prostorije kineskih radnji i zgrada u kojoj su sedišta organizacija "Resurs centar" i Odbor za ljudska prava.

Dušan Prvulović iz Odbora za ljudska prava kaže da je na zidovima ispisano "Ravnopravnost među rasama je jevrejska zamka", "Srbija Srbima", "Na kolena pred Srbima", a ima i ocila s precrtanom Davidovom zvezdom i kukastim krstovima. "Ono što se desilo u Negotinu i Beogradu itekako je povezano i čini mi se da se takve ideje fabrikuju i planiraju iz jednog mesta", kaže Prvulović.

U Negotinu se niko od zvaničnika ili političkih stranaka nije oglasio povodom antisemitskih grafita, javlja dopisnik B92 Dejan Radulović.

Filip David: Nije ni čudo što SPC ne reaguje

Filip David
Govoreći u emisiji "Kažiprst" o učestalim antisemitističkim ispadima, književnik Filip David ocenio je da je najveći problem što intektualne elite Srbije ne reaguju na te incidente, pa čak ni Srpska pravoslavna crkva.

Ipak, njega to ne iznenađuje: “Neke od najoštrijih antisemitskih konstatacija je izrekao upravo Nikolaj Velimirović, koji je proglašen nedavno za sveca, a ima veliki uticaj na mlade ljude. Kaže se da se njegove konstatacije odnose na biblijske Jevreje. Sve je u tom stilu, što nema veze sa Biblijom.”

Filip David je zatim citirao i deo Velimirovićevih knjiga: "Sva moderna gesla, evropska, sastavili su Židi, koji su Hrista razapeli i demokratiju i štrajkove i socijalizam i ateizam i toleranciju svih vera i pacifizam i sveopštu revoluciju i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova – đavola i to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište i da na presto Hristov stave svog jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan-danas da je to sam satana, koji je otac njihov, koji ih je zauzdao svojom uzdom”.

Filip David kaže da je problem što se u Srbiji osuđuju ljudi koji pokušavaju da ukažu na negativan uticaj ovakvih dela, prvenstveno na mlade: “Sve ove organizacije, i "Obraz" i "Sveti Justin" i "Svetozar Miletić" i rasonalisti, svi se oni pozivaju na Nikolaja. Svakog će odbaciti, i političare, pa čak i ljude iz crkve, ali Nikolaja nikada. Nikolaj je u temelju svih tih uverenja, svih tekstova koji se pišu po tim listovima i listićima. Ove antisemitske parole, one su direktno proizašle iz ovih gesla Nikolaja Velimirovića.”
Naslovna strana jedne od inkriminisanih knjiga
U srpskim knjižarama može se naći preko stotinu knjiga sa antisemitskim naslovima, iako zakon zabranjuje širenje verske, rasne i nacionalne mržnje. Prema oceni Filipa Davida, štivo sa antisemitskim sadržajima može se naći i u najboljim beogradskim knjižarama. "Kad vi stavite primedbu knjižarama, mada su oni za to najmanje krivi, ne odlučuju oni o tome, oni kažu 'Pa, slušajte, teško će se neko odreći one literature koja najbolje prolazi kod čitalaca'. One se često doštampavaju, preštampavaju, prva izdanja su u 500-600 primeraka, što su normalni tiraži".

“A kakvi su to naslovi – samo ću vam neke pročitati: "Jevrejska zavera", "Srpski narod u kandžama Jevreja", "Pod šestokrakom zvezdom", "Zašto se divim Adolfu Hitleru", "Mrtve krave protiv šest miliona mrtvih Jevreja", "Zašto je rasizam ispravan", "Zašto mrzim Jevreje", "Protokoli sionskih mudraca", "Vladika Nikolaj o Judejcima – neprijateljima hrišćanstva i hrišćana", "Zli i prokleti", "Judejska zavera protiv boga i čoveka", "Jevrejsko ritualno ubistvo" i tako dalje”, navodi David. 

On je ubeđen da svako ko je pročitao deset – petnaest ovakvih knjiga mora postati antisemita, jer su te knjige su zasnovane na nizu falsifikata i laži.

"Čitaoci su dovoljno inteligentni..."

Odgovarajući na pitanje novinara zašto se u njegovoj knjižari "Stubovi kulture" prodaju knjige sa antisemitskim sadržajem autora Ratibora Đurđevića, vlasnik te izdavačke kuće i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković kaže da su čitaoci dovoljno inteligentni da izaberu kvalitetnu literaturu.

Marković: “Ne razumem pitanje”.

Novinar: “U "Stubovima kulture"...”

Marković: “Šta je to?“

Novinari: “U knjižari "Stubovi kulture"...”        

Marković: “A mislite u knjižari, u knjižari, u knjižari se prodaju sve knjige, valjda. Pretpostavljam. Pa, ja ne znam, ne radim u knjižari. Dobro, jesam vlasnik te izdavačke kuće, ali ne mislite valjda da bi se kuća, koja je proslavila najbolje jevrejske i srpske pisce, bavila tako nečim. Ne razumem, to je stvarno besmisleno pitanje. Ako me možda pitate da li u knjižarama treba prodavati knjige koje nisu zabranjene, pa 30 godina to dokazujem. A čitaoci su pametni i jedini način da se borite protiv odvratnih, groznih i glupavih ideja, koje prete da postanu pomodne, a među takve, to smo proverili u proteklih 100 godina, spada i antisemitizam i razne budalaštine, jeste da obezbedite kvalitetnu literaturu, jer će ona uvek pobediti."

Inače, i u ostalim beogradskim knjižarama svima je dostupno nekoliko stotina naslova knjiga čije naslovne strane i nazivi odmah ukazuju da one sadrže štivo koje se bazira u najmanju ruku na predrasudama, a vrlo često na otvorenom rasizmu ili fašizmu.

Reagovala i SPC

Ipak je u četvrtak popodne reagovala i Srpska pravoslavna crkva. Sinod Srpske pravoslavne crkve najoštrije je osudio svaku pojavu antisemitizma i saopštio da će nadležni ograni preduzeti sve mere da se takve pojave spreče.

"Isto tako, odlučno i bezuslovno odbacujemo svaki i svačiji pokušaj poricanja, obezvređivanja ili minimiziranja holokausta nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Takvi pokušaji nas posebno bole i vređaju sada kada se obeležava 60 godina od zatvaranja logora smrti u Aušvicu i u Jasenovcu, u kojem su zajedno stradali i umirali Srbi i Jevreji samo zbog toga što su bili to što su bili", navela je Srpska pravoslavna crkva.

NVO: Organizovana eskalacija antisemitizma

Osam nevladinih organizacija podseća u svom saopštenju da je ispisivanje antisemitskih grafita, istovetni napadi nevladine organizacije i lepljenje plakata sa pozivom na bojkot B92, dogodilo samo dan posle Svetskog dana borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta. "U nadi da se zla koja su posledica mržnje prema drugačijem više nikada neće ponoviti, u Srbiji se organizovanom akcijom kao neprijatelji označavaju oni koji se zalažu za ravnopravnost svih ljudi", kaže se u saopštenju.

"U cilju kažnjavanja ispoljavanja mržnje, osam nevladinih organizacija poziva nadležne institucije na doslednu primenu krivičnog zakonodavstva, posebno člana 154 Osnovnog krivičnog zakona, koji jasno predviđa kažnjavanje svakoga ko proganja organizacije ili pojedince koji se zalažu za ravnopravnost ljudi", stoji u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Fonda za humanitarno pravo, Komiteta pravnika za ljudska prava, Građanskih inicijativa, Beogradskog kruga, Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontatimaciju i Inicijative mladih za ljudska prava.

O antisemitizmu možda i skupštinski odbor

Predsednik skupštinskog odbora za bezbednost, radikal Milorad Mirčić, najavio je da će na prvoj sledećoj sednici jedna od tačaka dnevnog reda biti zahtev poslanika Aleksandra Radosavljevića iz DS-a da se raspravlja o bezbednosnoj situaciji i incidentima vezanim za lepljenje antisemitskih plakata.

Mirčić je novinarima u skupštini Srbije rekao da Odbor za bezbednost "ima kontrolnu funkciju" MUP-a i BIA-e i da će pozvati funkcionere vlade Srbije kako bi se ispitali navodi njenog potpredsednika Miroljuba Labusa da je postojala informacija da će se incidenti dogoditi.

Mirčić je istakao da se mora ispitati da li funkcioneri Vlade kontaktiraju međusobno i da li je Miroljub Labus zadužen za rad ministarstva policije.

Parivodić: Ispadi neće ugroziti investicije

Milan Parivodiæ
Srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić ocenio je da antisemitski ispadi u Srbiji neće ugroziti izraelske investicije, čiji se potencijal procenjuje na milijardu do milijardu i po dolara.

"Nema šansi da u Srbiji antisemitizam bude razlog za manje aktiviranje izraelskih firmi. A, ukoliko bi se ekscesno nešto pojavilo, mi bismo drakonski reagovali protiv takvog ponašanja", rekao je on na konferenciji za novinare posle trodnevne posete Izraelu.

On je kazao da je na sastanku državno-privredne delegacije Srbije sa potpredsednikom Vlade Izraela Ehudom Olmertom ocenjeno da bi Srbija za moguća izraelska ulaganja morala da obezbedi poslovnu klimu koja će omogućiti prijem takvog obima investicija, ali i da još više otvori tržište.

Oskrnavljen hrvatski spomenik u Šumaricama

Na Spomeniku naroda Hrvatske u kragujevačkom Spomen-parku "21. oktobar" jutros su osvanuli nacistički simboli, iscrtani belom farbom na postamentu i pešačkoj stazi ispred spomenika.

Direktor Spomen-parka Vladimir Jagličić izjavio je FoNetu da je odmah nakon otkrivanja nacističkih simbola policija izvršila uviđaj, a tokom dana kukasti krstovi su izbrisani, a nepristojne poruke prefarbane.

On je rekao da su poslednjih godina učestali napadi na spomenike u spomen-kompleksu u Šumaricama. Najčešća meta je Vojničko groblje u Šumaricama, a ovoga puta su nasrnuli na hrvatski spomenik, iscrtavajući na njemu bele kukaste krstove i ispisujući nepristojne poruke, rekao je Jagličić.

On je rekao da najnovije skrnavljenje spomenika u Šumaricama ne treba dovoditi u vezu sa incidentima na košarkaškoj utakmici u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: