Hrvatska: Odloženi pregovori za EU

EU je saopštila da Hrvatska nije ispunila uslove za početak pregovora o pridruživanju.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2005.

09:00

Default images

"Hrvatska nije ispunila uslove za početak pregovora, a oni se odlažu do daljeg jer ta zemlja nije u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom", saopštio je Luksemburg, predsedavajući Evropskom unijom. Šef diplomatije Italije Đanfranko Fini rekao je da je ta odluka bolna, ali neizbežna.

Portparol Evropske komisije Ema Advin izjavila je da pitanje pune saradnje nije samo pitanje jednog generala. "Hrvatska je dala obećanje da će ispuniti obaveze. Ta vlada, takođe, treba da pruži dokaze da državne službe žele da sprovedu vladavinu prava i ispune preuzete međunarodne obaveze", kaže ona.

Ambasador Hrvatske u SCG, Tonči Staničić, kaže za B92 da nije iznenađen najavom da će EU odložiti pregovore o pridruživanju Hrvatske, i da je očekivao tvrd stav Brisela i Karle del Ponte.

Gostujući u "Proces TV", Staničić je rekao da nije toliko bitno da li će razgovori Hrvatske o pridruživanju početi 17. marta, ili nekog drugog datuma. On podseća da je Hrvatska ispunila 625 uslova za pridruživanje Evropi, i da je ostao samo poslednji 626. uslov, a to je  hapšenje i izručenje generala Gotovine. Gotovina, kaže hrvatski ambasador, "vrlo verovatno nije u Hrvatskoj", a kada bi i bio, njegovo hapšenje ne bi izazvalo potrese u zemlji.

"Nemira u takvom slučaju ne bi bilo. Kao pravnik i krivični pravnik mogu reći da je samo sud mjesto na kojem se netko može braniti. I vi, i ja, građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine, mogu reći mnogo svojih primbjedbi i osobnih i stučnih, na rad Haškog tribunala. Mi možemo biti u pravu ili ne, ali nitko ne može poricati da je samo sud mjesto gdje se netko može braniti. Od toga nema odstupanja i zato treba razumjeti i to što mi zovemo tvrd stav EU, a to hoće li se Ante Gotovina do 16. marta naći u Haškom tribunalu, ili ne, ili, kako smo ranije preformulirali, kako će se tumačiti puna suradnja, to je teško reći. Ali, ponavljam, nije drama ako ne započnemo pregovore 17. marta, započećemo nekoliko sedmica ili mjeseci kasnije. Hrvatska je u svakom slučaju spremna za to", rekao je Stančić.

Mesić: Šta je prava dilema

Pre saopštenja da Hrvatska nije ispunila uslove za početak pregovora, predsednik te zemlje Stjepan Mesić poručio je građanima Hrvatske da se ništa posebno neće dogoditi ako razgovori o pridruživanju počnu malo kasnije. Mesić je rekao i da je dilema "ili izručenje generala Anta Gotovine ili EU" lažna i da prava dilema glasi "ili EU ili povratak u izolaciju", i izolaciju označio kao pogubnu.

"Ima ljudi koji ne žele da prihvate istinu da je u Domovinskom ratu bilo zločina i na hrvatskoj strani. Opravdano utvrđivanje odgovornosti onih koji su te zločini počinili ili naredili, propustili da spreče ili kazne predstavlja se kao diskreditovanje, odnosno kriminalizovanje celog Domovinskog rata. To je čista laž. Samo individualizacija krivice i odgovornost će sa većine poštenih i časnih boraca Domovinskog rata skinuti ljagu zločina, koji su, nesumnjivo, počinjeni", kaže Mesić.

Visković: Ništa više na "lepe oči"

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković kaže da je stav EU ključan trenutak ne samo za Hrvatsku, nego i za Srbiju i Crnu Goru i Balkan. "U trenutku kada svi očekuju da počnu pregovori i da to bude trenutak trijumfa, to se odlaže za neodređeno vreme. To je, sigurno, jedna vrlo neprijatna vrsta pritiska jer je svakome jasno da oni neće popustiti. Znači, tu nema kompromisa, mora biti ispunjeno ono što traže i mislim da su to u Hrvatskoj shvatili, Mesić je to dosta direktno i rekao, šta je dilema za Hrvatsku. To se može, parafrazirano, primeniti i za nas", kaže on.

Visković navodi da pristup uslovljavanja Briselu služi da utvrdi koliko su zaista vlade u regionu sposobne da se adekvatno nose s međunarodnim obavezama i odgovornošću za ratne zločine. "To je nešto što dugo traje u politici EU prema regionu, pristup da se više ništa ne može dobiti na 'lepe oči'. Ustupci zemljama regiona biće činjeni onda kada one ispune obaveze koje se postave pred njih. Mislim da je taj stav, dosta tvrdo izrečen, poruka koju treba pažljivo pročitati i razmisliti o njoj jer je evidentno da su se ohrabrili dosadašnjom politikom i da smatraju da će i Srbija i Hrvatska biti prisiljene da urade ono što neki ne žele ili odlažu ili politiki špekulišu, ali će kad-tad to morati da bude urađeno", kaže on.

"Rascep" u EU

Odbor stalnih predstavnika država-članica EU dao je Hrvatskoj još nedelju dana da izruči Gotovinu, ali konačna odluka ostaje u rukama evropskih ministara. Početak pregovora Hrvatske podelio je diplomate u Briselu. Odlučno protiv početka pregovora pre izručenja Gotovine Hagu su Velika Britanija, Holandija i skandinavske države, dok su Slovenija, Slovačka, Mađarska i Austrija za početak pregovora i bez ispunjavanja tog uslova.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte obavestila je vlade zemalja-članica EU da Hrvatska nije ostvarila punu saradnju s Tribunalom.

Isti uslovi za SCG i Hrvatsku

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori, Hozef Ljoveras Soler, izjavio je će za priključnje SCG Evropskoj uniji, važiti isti uslovi kao i za Hrvatsku.

"Sve ono što EU zahteva od Hrvatske uoči početka pregovora o pridruženju, tražiće i od SCG, jer su evropski standardi isti za sve", rekao je Soler u Novom Sadu. On je kazao da će 17. marta šefovi diplomatije EU odlučiti o početku pregovora sa Hrvatskom i izrazio nadu da će ta država do tada ipak ispuniti postavljeni uslov.

Govoreći o dobijanju pozitivne ocene o Studiji o izvodljivosti za priključenje SCG EU, Soler je ponovio da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od najvažnijih ciljeva SCG. "Za pozitivnu odluku Studije o izvodljivosti potrebna je puna saradnja sa Haškim tribunalom. Trebalo bi mnogo više toga da se desi u narednim danima, jer vam nije ostalo previše vremena", rekao je Soler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: