Lazarević stigao u Hag

Vladimir Lazarević, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu 1999, u četvrtak je stigao u Hag.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 03.02.2005.

07:53

Default images

Lazarević je u Hag stigao u pratnji ministra pravde u Vladi Srbije Zorana Stojkovića i člana Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Zorana Lončara. Prvi od generalske četvorke, koju već 16 meseci traži Haški tribunal, prošle nedelje je odlučio da se preda tom sudu. General Vladimir Lazarević optužen je pred Haškim Tribunalom za kršenje zakona i običaja ratovanja i za zločine protiv čovečnosti na Kosovu 1999.

Zoran Lončar kazao je po povratku iz Haga da očekuje da će Lazarevićev primer slediti svi ostali haški optuženici. Lončar je rekao da je sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem prisustvovao samo preuzimanju Lazarevića na aerodromu, te da nisu imali nikakve službene sastanke sa predstavnicima Haškog tribunala.

Prilikom odlaska, Lazarević je džipom odvezen na pistu beogradskog aerodroma, odmah je ušao u avion i nije se obratio novinarima. Njegov advokat Mihajlo Bakrač je optimista kada je reč o puštanju njegovog klijenta na slobodu do početka suđenja, iako je optužnica podignuta još u oktobru 2003.

Bakrač je naveo da je njegov branjenik najviše verovao premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i njegovom timu. On tvrdi da ima jaku argumentaciju za tezu da se general predao jer je do sada imao zdravstvene probleme, za šta ima i medicinske dokaze. Bakrača, međutim, brine presuda generalu Pavlu Strugaru, koji je po komandnoj odgovornosti osuđen za granatiranje Dubrovnika jer bi ona mogla da utiče i na proces protiv Lazarevića.

Na pitanje da li se može očekivati spajanje optužnice protiv generala sa optužnicama protiv Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Milana Milutinovića, on je odgovorio da je svima u interesu da suđenje počne što pre, ali da je za pripremu odbrane, ipak, potrebno izvesno vreme. "Opet, smatram da bi neki kraći rok bio kontraproduktivan, smetao bi odbrani da se valjano pripremi jer je optužnica dosta široka, odnosi se na prilično veliki vremenski period i na teritoriju celog Kosova i Metohije. Tu ima dosta materijala za prikupljanje, dosta svedoka s kojima treba razgovarati i prikupiti njihove izjave, pa pretpostavljam da ćemo se protiviti spajanju ako nas to bude vodilo u neki prebrz postupak", kaže Bakrač. 

Bakrač je rekao da, uprkos tvrdnjama iz saopštenja Vlade Srbije da će država snositi sve troškove njegove odbrane, to neće biti baš tako. On je naveo da će Vlada dati finansijsku pomoć Lazarevićevoj porodici, ali da bi odbranu mogao da finansira Haški tribunal. "Sve zavisi od toga da li će sud utvrditi kod nas poznato siromaško pravo. Koliko je meni poznato, mislim da Lazarević ispunjava sve uslove za siromaško pravo i da će mu biti priznato kao i drugim optuženima", kaže Bakrač.

Vlada dala garancije za Lazarevića

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak dala garancije Haškom tribunalu za privremeno puštanje na slobodu generala Vladimira Lazarevića.

Vlada je prethodno jednoglasno usvojila zaključak kojim se Lazarevićeva odluka da se preda Tribunalu pozdravlja kao patriotski čin i najavljuju garancije za njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

Koktel za optuženika

Pre puta u Hag, s Lazarevićem se u sredu pozdravio gradonačelnik Niša Smiljko Kostić. On je priredio koktel u čast haškog optuženika, a Lazarević tom prilikom nije želeo da daje izjave novinarima.

"Zahvaljujem vam se kao velikom generalu srpske vojske na činu koji ste učinili da pomognete narodu i u miru, kao što ste to radili i u ratu. Ubeđen sam da će vaša oficirska čast biti iznad svih onih koji vam ne misle dobro i pobediti u trenucima kada dajete veliku odbranu i kada polažete najveći životni ispit. Ja vam, u ime grada i građana Niša, želim srećan put do tamo gde, eto, sudbina kaže da možda tako treba da bude, ali sam ja uveren da ćemo se mi videti ponovo i da ćemo možda zajedno dočekati penzionerske dane", rekao je Kostić.

"Zahvaljujem, gospodine gradonačelniče, na ličnoj podršci i naročito na podršci svojih sugrađana, Nišlija. Živi bili, pa se ja nadam da ćemo se uskoro i videti", odgovorio je Lazarević.

U horu i poslanici SPO

Poslanički klub Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije izvinio se generalu Vladimiru Lazareviću zbog tvrdnji da je njegovo obezbeđenje odgovorno za smrt vojnika Dragana Kostića u leskovačkoj kasarni.

Poslanici SPO su saopštili da je reč o insinuacijama pojedinih neodgovornih članova te stranke. "Poslanički klub SPO odaje poštovanje Lazareviću za njegovo herojsko i dostojanstveno držanje u ratu i miru, s nadom da će se kao pobednik vratiti iz Haga", navodi se u saopštenju.

Lazarević trideseti koji odlazi u Hag iz SCG

Vladimir Lazarević je 17. haški optuženik iz Srbije i Crne Gore koji se predao, od 30, koliko ih je izručeno tom sudu. Dva optužena su uhvaćena na teritoriji SCG i prebačena u BiH, odakle ih je Sfor izručio haškom Tribunalu.

Haški optuženik Željko Ražnatović ubijen je 15. januara 2000. u beogradskom hotelu "Interkontinental", a bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio je samoubistvo ispred zgrade saveznog parlamenta u Beogradu, par sati pošto je Skupština SRJ usvojila Zakon o saradnji s Haškim tribunalom. Vladimir Stojiljković, sin Vlajka Stojiljkovića, takođe je izvršio samoubistvo, u martu 2004.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: