Prijave poreza na prihod do 8, odnosno 15. marta

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2004.

10:26

Default images
Građani Srbije koji su prošle godine ostvarili prihod veći od 867.000 dinara moraju do 15. marta da prijave porez na prihod, dok je rok za prijavu poreza na dobit preduzeća 8. mart. Pomoćnik direktora Poreske uprave Momo Kijanović izjavio je da porez na prihod, osim plata, obuhvata i autorske honorare, najamnine, naknade za članstva u Upravnim odborima i dodatke i naknade, a kada se obračunaju odbici prihod se oporezuje jedinstvenom stopom od 10 odsto. Prema Kijanovićevim rečima, porez na prihod dužni su da plate i građani Crne Gore i stranci koji u Srbiji borave i ostvaruju prihod duže od 183 dana. “Poreska prijava ima pet delova. U prvom delu su podaci o poreskom obvezniku, u drugom o izdržavanim članovima porodice, što je deo bitan za razne poreske olakšice. U treći deo se unose podaci bitni za oporezivanje, to su ostvareni prihodi”, kaže on.

Ukoliko poreski obveznici ne ispune dužnost, kazne su od 500 do 100.000 dinara. Pomoćnik direktora Poreske uprave Đerđ Pap navodi da je u Srbiji u januaru više od 120.000 preduzeća podnelo pojedinačne poreske prijave koje sadrže listu svih isplata zaposlenima s novim identifikacionim brojem ili matičnim brojem građana, što će omogućiti otkrivanje svih obveznika koji izbegavaju plaćanje poreza. Upitan koliko je poreza na prihod naplaćeno prošle godine, Pap je odgovorio: “Prošle godine je 4.200 poreskih obveznika platilo 186,7 miliona dinara tog poreza, a procenat naplate tog poreza je oko 97 odsto”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: