Radomiru Markoviću 7 godina za Ibarsku magistralu

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2003.

16:21

Default images
Posle 18 mesečnog procesa, sudija Okružnog suda u Beogradu Miroslav Cvetković izrekao je presude optuženima za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali. Direktni izvršioci, Nenad Bujošević i Nenad Ilić, osuđeni su na po 15 godina zatvora. Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković dobio je 7 godina zatvora, zbog - pomaganja u prikrivanju ubistva. Bivši šef Državne bezbednosti Beograda Milan Radonjić oslobođen je optužbe.

Ovakvom presudom, međutim, nezadovoljna je i jedna i druga strana, tako da su i tužioci i branioci najavili žalbu. Opunomoćeni oštećenih istakli su da će tražiti opoziv sudije Miroslava Cvetkovića, a tužilac Milun Dragović podneće žalbu Vrhovnom sudu na presudu. Jedan od advokata oštećenih Vladimir Božović ocenio je da je reč o “sramnoj i strašnoj” presudi: "Osloboditi Radeta Markovića od odgovornosti za planiranje i izvršenje ovoga zločina, a to pripisati naivnim i lakovernim pripadnicima JSO-a na način da oni jure tamo nekog šiptarskog teroristu koji diluje drogu, pa eto greškom ne ubiju njega, nego ubiju četvoricu ovih ljudi, jeste u najmanju ruku licemerno. Ovo je ruganje pravdi, ovo je prst u oko čitavoj javnosti Srbije, onoj demokratskoj javnosti koja je 5. oktobra na žalost uludo verovala da je došlo do nekog velikog obrta", rekao je Božović.

Jedan od branilaca Radomira Markovića, advokat Toma Fila najavio je žalbu na presudu, ocenjujući da je ona rezultat neviđene medijske kampanje protiv njegovog klijenta. Samo pojavljivanje advokata File ujedno je izazvalo burne reakcije okupljenih građana ispred Palate pravde: "Ja sam branio njega od optužnice javnog tužioca i mi smo ga odbranili, jer je sam sud utvrdio da tako nije bilo. Ovo je neko novo krivično delo koje je sud izmilio. Osećam se kao u Hagu. Branim čoveka od jednog, onda sud nađe nešto drugo. Mogli su da ga osude i za silovanje. Ovo je neki kompromis, i bojim se da je zadržavanje Radeta Markovića u pritvoru u stvari rezultat užasnog pritiska javnosti. Po meni, presuda je morala da bude ako su krivi, zna se kako se kažnjava ili da idu svi kući. Skloniću je ja … počiva da biva opasno", rekao je Fila (čuje se skandiranje: ubice, ubice).

Branilac oslobođenog Milana Radonjića, advokat Zora Dobričanin rekla je da je ovom presudom samo “delimično zadovoljena istina”: "Od početka postupka sam tvrdila da Milan Radonjić apsolutno nema nikakve veze. To što je oslobođen, apsolutno nije satisfakcija za njega, jer jednostavno njemu od početka postupka ovde njemu nije bilo mesto. Znači, kao što smo i izneli u završnoj reči, to je samo plod nečije želje za nekakvom ličnom promocijom, ličnog animoziteta prema njemu i tako dalje", kazala je Dobričanin

Predsednik SPO Vuk Drašković, koji je na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine u udesu lakše povređen, ocenio je da presuda predstavlja pravosudni zločin. " U ovom sudu su ponovo ubijeni, oni koji su ubijeni na Ibarskoj magistrali – ubijeni su zakon i dokazi”, rekao je Drašković: "Ja sam danas verovao da ulazim u neki sud. Izašao sam iz odeljenja državne bezbednosti. Ilija Cvetković se predstavio kao čovek koji pripada mašineriji državnoga terorizma iz vremena Slobodana Miloševića, koja i danas vlada. Sudija Cvetković je iskasapio optužnicu. Radomir Marković je po njemu obični pomagač neposrednih izvršilaca Ilića i Bujoševića, organizatora. Od ovoga, većeg akta državnoga terorizma nema", kazao je Drašković.

Nezadovoljni izrečenim presudama članovi porodica funkcionera SPO-a u znak protesta ostali su još četiri sata da sede u sudnici Okružnog suda u Beogradu. Kako nam je rekao brat jednog od nastradalih Veselin Osmajlić oni su napustili zgradu Palate pravde nešto pre 17 časova, bez incidenata: "Ovog smo trenutka napustili salu, jer smo primetili da u hol dolazi veći broj policajaca i obratio nam se predsednik Okružng suda Popović. Zamolio nas je da po treći put da izađemo iz sale. Ja sam svu situaciju razmotrio sa rodbinom i nisam hteo da stavljam u nezgodan položaj supruge poginulih, da ih vuku niz stepenice. Doneli smo odluku da napustimo sud i da naš protest nastavimo najverovatnije sutra, isto u sudu, ali to ćemo doneti odluku večeras, sa našim advokatima. Neće se ovo završiti na ovome", kazao je Osmajlić.

Neposredno uoči izricanja presude u slučaju “Ibarske magistrale” ispred sudnice nastala je velika gužva, koja je završena tako što je napravljen policijski kordon ispred vrata sudnice. U tom metežu vrata sudnice su odvaljena. Sudija Miroslav Cvetković dva puta je morao da čita presudu i to u odvojenim sudnicama.

Čitanje presude Radomiru Markoviću izazvalo burne reakcije porodica nastradalih, koji su, kao i advokati optuženih burno negodovali i protestovali, a okrivljenima i sudijama upućen je niz pretnji i psovki, i najavljena osveta. Sudija je tada prekinuo čitanje presude, ne saopštavajući pritom odluku za Radonjića. Čitanje presude sudija je nastavio u drugoj sudnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: