Sreda, 20.11.2002.

08:30

Del Ponte: Mladića definitivno štiti deo vojske

Izvor: B92, Beta

Default images

Tokom svog drugog boravka u Beogradu u poslednjih mesec dana, glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte razgovarala je s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom i zastupnikom načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Brankom Krgom, s kojim se nije videla krajem oktobra, iako je to bilo najavljeno. Del Ponte se nije susrela ni sa jednim drugim državnim zvaničnikom, a posle razgovora s Kofijem Ananom ponovila je optužbe da se bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nalazi u Srbiji. "Moram da kažem da je Ratko Mladić i dalje zaštićen, da se i dalje slobodno kreće po Srbiji i Beogradu, a ni vojska ni policija ne rade ništa da ga uhapse. On je preterano zaštićen, a posebnu ulogu tu ima deo vojske i nema političke volje da on bude uhapšen. To je situacija koju ne mogu da prihvatim", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala. Ona je navela i da zna da je general Mladić večerao u jednom beogradskom restoranu u vreme njenog prethodnog boravka u Beogradu. "To sam u sredu rekla i generalu Krgi i on to nije porekao", istakla je Karla del Ponte.

Iz Generalštaba Vojske Jugoslavije potvrđeno je da je u utorak održan razgovor tužiteljke Haškog suda i Branka Krge. U saopštenju se navodi da su na sastanku razjašnjene dileme i nerazumevanja oko nadležnosti vojske i da je predočena zakonska regulativa, prema kojoj vojska nije nadležna da lišava slobode osobe koje se ne nalaze u njenom sastavu. Kaže se i da je razgovor organizovan na zahtev Karle del Ponte, a na osnovu preporuke Saveznog ministarstva za inostrane poslove i po odobrenju jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: