MILOSEVIC: PO MOGUCSTVU U ZAJEDNICKOJ DRZAVI

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2000.

19:16

Default images
Predsednik Savezne Republike Jugoslavije i predsednicki kandidat Socijalisticke partije Srbije i Jugoslovenske levice na predstojecim izborima Slobodan Milosevic izjavio je u Beranama da bi srpski i crnogorski narod trebalo da budu pametni i hrabri u interesu njihovog opstanka i, "po mogucstvu, u zajednickoj drzavi", prenose drzavni elektronski mediji. "Ako neki od ta dva naroda popusti, njihove zajednice nece vise biti. Nema tu neke narocite mudrosti", ocenio je Milosevic. On je dodao: "Ucenjivacima zaista nije tesko. Oni su veliki, bogati i mocni. Za njih je uceniti nekog politicara, namerno dovedenih u situaciju da budu lopovi, lako i vec isprobano sredstvo za postizanje pasje lojalnosti", rekao je Milosevic. "Sa potkupljivanjem mozda ide jos lakse u zemlji iscrpljenoj citavu deceniju sankcijama, ratovima, velikim prilivom stanovnistva, izbeglicama", izjavio je Milosevic, konstatujuci: "U takvoj zemlji lako je moguce u svim njenim sredinama naci kandidate koji ce za nesto deviza pristati na razne sporazume sa njihovim donosiocima". Nazivajuci Srbe i Crnogorce dzinovima, Milosevic je konstatovao da su oni "suoceni sa menazerijom zeceva, pacova, pa cak i hijena, koji bi da od svog dzinovskog naroda naprave nakolmovanu pudlicu s kojom strani gazda, kada mu je dosadno, moze da se zabavi". Milosevic je dodao da su osvajaci Jugoslavije na Crnu Goru primenili potkupljivanje "novcem, malim, a onda, ako mali ne bude dovoljan, velikim". "Zbog toga Crna Gora polaze ispit pred svojom istorijom, pred svim Crnogorcima koji su ziveli od Ulcinja, preko Skadra i Mojkovca, do Kolasina, od Berana do Niksica, od Pljevalja do Kotora", rekao je Milosevic. On je postavio pitanje: "Hoce li se od slobode i nezavisnosti, od svog istorijskog bica, od zivota u drzavi sa Srbima odreci za obecanje da je u zamenu ceka visok standard?", prenosi Fonet.

Predsednicki kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Kostunica ocenio je danas da govor jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica u Beranama "zapanjuje i zabrinjava svojim neverovatno ostrascenim tonom i dogmaticnoscu". "U drzavi u kojoj su odnosi dveju federalnih jedinica vec drasticno pogorsani, u atmosferi opsteg nezadovoljstva i napetosti, ovakav govor ide na ruku samo najtvrdokornijim snagama i u jednoj u drugoj republici. On moze delovati zapaljivo i podsticajno kako za crnogorske separatiste, tako i za srpske unitariste", naglasio je Kosutinica u pisanoj izjavi koju je prenela Demokratska stranka Srbije. Kostunica je ocenio da se trezvene politicke i drustvene snage, "one kojima je instinski stalo do mirnog, ravnopravnog i zdravog zajednistva moraju osetiti u najmanju ruku nelagodno i postidjeno posle oporih Milosevicev reci". "Uostalom da je aktuelnom predsedniku SRJ istinski stalo do Jugoslavije, potrudio bi se da nadje zajednicki jezik sa Crnom Gorom. To mu ne pada na pamet, kao sto mu ne pada na pamet da pokusa da nadje zajednicki jezik sa vecinskom, opozicionom Srbijom. On jednostavno ne priznaje mogucnost postojanja drugog i drugacijeg", rekao je Kostunica, prenosi Beta. Prema njegovom misljenju, na taj nacin, govorom "mrznje koji se vise ni ne trudi da prikrije, Slobodan Milosevic vredja crnogorski i srpski narod, ali vredja i samu ideju zajednicke drzave, skrnaveci uspomenu na sve one bezbrojne nase sunarodnike koji su za nju u prvom i u drugom svetskom ratu vojevali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: