Mrkonjić: Tenzijama do rešenja

Ministar Mrkonjić kaže da građani ne treba da strahuje da će se most Gazela srušiti, ali da nema ništa protiv da se malo podignu tenzije da bi se problem rešio.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

00:19

Default images

Popravke na mostu "Gazela" u Beogradu idu po planu i trebalo bi da budu završene najkasnije do 11. ili 12. februara, a za rekonstrukciju celog mosta potrebno je 58 miliona evra, rečeno je na sednici Odbora za saobraćaj i veze.

Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovoreno je povlačenje 33 miliiona evra, a detaljni rokovi i planovi zavisiće od pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, jer taj novac još uvek nije povučen.

Ministar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić ponovio je da se most "Gazela" neće srušiti i dodao da bi u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori i da zaživi ugovor, koji je potpisan još 2007. godine.

Mrkonjić je naglasio da je rekonstrukcija mosta "Gazela" mogla da bude završena i bez raseljavanja romskog naselja, ali da je grad Beograd odgovoran, jer je na sebe preuzeo obavezu da izmesti nehigijensko romsko naselje ispod mosta.

Na sednici skupštinskog Odbora , članovi iz redova Liberalno-demokratske partije, zatražili su odgovor na pitanje da se razjasni da li je u ugovoru koji je sklopljen sa EBRD, bio jasno preziran uslov da se isele Romi iz nehigijenskih naselja ispod mosta i usele u objekte od čvrstog matreijala ili ne.

Na odboru su se smenjivale tvrdnje nekih članova Odbora da se Grad Beograd obavezao samo na raseljavanje Roma, ali da u Ugovoru nigde nije pisalo i da se moraju izgraditi čvrste zgrade, umesto dodele montažnih kontejnera.

Sa druge strane, predstavnici bivših pregovaračkih timova iz Ministarstva infrastrukture tvrdili su da je u Ugovoru navedeno da se naselje mora izgraditi u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i direktivima EU, a koji podrazumevaju tu obavezu.

Delimičan odgovor na to pitanje pokušao je da da pomoćnik direktora "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić koji je bio u delegaciji koja je 2007. godine otputovala u London i koji kaže da se seća da je u zapisniku prilikom pregovora stajalo da grad treba da izgradi čvrsto naselje za Rome.

On je naveo, međutim, da u samom Ugovoru piše da se iseljavanje mora izvršiti u skladu sa ekološkim standardima, a što je podrazumevalo i da se Romima obezbedi pristojno mesto za život.

Tubić je istakao i da su tadašnji pregovarački tim Srbije činili predstavnici Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, državnog trezora i Ministarstva finansija i Grada Beograda.

Pored toga zatraženo je preciziranje finansijske konstrukcije i troškova koji bi pratili sanaciju mosta.

Dilema da li je odgovoran Grad Beograd ili Republika, zbog kašnjenja sa sanacijom "Gazele" takođe se nametnulo u raspravi članova tog odbora.

Postavljena su i pitanja zbog čega je ratifikacija ugovora o kreditu sa EBRD u Skupštini cekala 1,5 godinu, kao i koja je vlada ili ministarstvo u dosadasnjim mandatima odgovorna za propuste.

Članovi LDP prozvali su javno preduzeće "Putevi Srbije" da svoj posao ne obavljaju dobro, da je reč o "firmi gubitašu" i da se po tom pitanju mora nešto preduzeti.

Bivši ministar za infrastrukturu i poslanik NS Velimir Ilić ocenio je da nije uputno da se prozivaju pojedina ministarstva i preduzeća, već da je potrebno hitno pristupiti rešavanju probema.

On je ukazao da nije samo most "Gazela" u problemu, već da je slična situacija sa Pančevačkim mostom, ocenjujući da i dinamika radova na obilaznici oko Beograda nije onakva kava bi trebalo da bude.

Komentarišući optužbe na račun "Puteva Srbije", Ilić je podsetio da je to preduzeće u proteklom periodu često pokrivalo budžetski deficit. Odbor je usvojio i zaključak kojim se obavezuju "Putevi Srbije" da dostave Odboru i Gradu Beogradu tačan obračun i analizu uvećanja troškova rekonstrukcije zbog dosadašnjeg odlaganja početka radova.

U cilju koordinacije, preporučeno je formiranje koordinacionog tela u koje će ući predstavnici Ministarstva za infrastrukturu, "Puteva Srbije" i Grada Beograda.

Odbor je zatražio od "Puteva Srbije" i da se pojača nadzor nad stanjem i funkcionisanjem mosta "Gazela" i da se redovno o tome obaveštavaju javnost i nadležne institucije.

Podsetimo, na "Gazeli" je zbog oštećenja na nosaču mosta zabranjen saobraćaj na srednjoj traci u smeru ka Novom Beogradu, kao i teretni saobraćaj u tom smeru.

Do sledeće nedelje teretni saobraćaj sa "Gazele" preusmerava se na rekonstruisani tunel Straževica koji spaja autoput Beograd-Niš sa Ibarskom magistralom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: