Nedostaju frekvencije

Najveća prepreka u prelasku na digitalno emitovanje RTV programa koje mora da se završi do 2015. biće nedostatak frekvencije kaže ministarka za telekomunikacije

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

11:10

Default images

"Veliki problem je što su frekvencije podeljene sa dozvolama koje važe do 2015. godine, tako da je etar vrlo zakrčen i teško je naći slobodne frekvencije na kojima može da počne emitovanje digitalnog signala", kazala je ona Jasna Matić u intervjuu agenciji Beta.

Ona je objasnila da je u većini zemalja prelazak sa analognog na digitalni format tekao tako što su se paralelno emitovala oba signala, ali u Srbiji će biti teško da se pronađe spektar za početak emitovanja digitalnog programa.

Zemlje Evropske unije su se obavezale da će na digitalno emitovanje preći do 2012. godine, ali je prema rečima ministarke verovatno da Srbija neće poštovati taj rok. Prema njenim rečima, i susedne zemlje su najavile da neće uspeti da to urade do 2012. godine.

Ona je dodala da se u Srbiji već nekoliko godina govori o digitalizaciji, ali da nisu bili preduzeti nikakvi koraci.

Matićeva je objasnila da će građani za prijem digitalnog programa morati da nabave adapter, odnosno "setap boks" , čija cena se sada kreće između 20 i 50 evra i dodala da je plan da država nadoknadi deo troškova određenim kategorijama stanovništva.

RTV stanice će morati da nabave opremu za proizvodnju programa u digitalnom formatu, a program će uz plaćanje naknade, moći da prenose i preko opreme Emisione tehnike, koja će biti izdvojena iz Radio-televizije Srbije, a to će iziskivati ulaganja od 20 do 50 miliona evra, kazala je ona.

Prema njenim rečima, svi emiteri koji imaju dozvole će imati obavezu da pređu na digitalno emitovanje, jer u suprotnom građni koji televizor gledaju preko antena neće više imati program kada se analogni sistem isključi.

Gledanje televizije preko kablovskih i satelitskih operatera biće nepromenjeno nakon digitalizacije, samo što će digitalni format u proizvodnji programa omogućiti nove usluge, kazala je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: