Petak, 29.09.2017.

16:36

SAD: Odbačena tužba protiv Hrvatske

Okružni sud u Čikagu odbacio tužbu u predmetu u kojem se od Hrvatske traži odšteta od 3,5 milijardi dolara za navodno oduzetu imovinu Jevrejima, Srbima i Romima

Izvor: B92, Beta

SAD: Odbačena tužba protiv Hrvatske
Arhiva, B92

To je objavilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, prenosi "Večernji list".

Tužba "Lalić i drugi protiv Republike Hrvatske", koja je pokrenuta krajem marta 2016. kojom se traži naknada za žrtve ustaškog režima, njihove naslednike i rodbinu, odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvornim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije naslednik Nezavisne države Hrvatske, te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja.

Privatnu tužbu grupa američkih građana pokrenula je protiv jedne države, članice Evropske unije.

Pošto se proletos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalić i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku. On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvoim rečima, Lalićeva i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država naslednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: