Petak, 26.08.2011.

11:54

SAD: Oluja nije vojni uspeh

Amerikanci su 1995. godine bili uvereni da je Hrvatska vojska u Oluji bila uspešna zato što su se Srbi povukli, objavljeno je na sajtu Vikiliks.

Izvor: Tanjug

Default images

Taj poverljivi izveštaj Ambasada SAD u Zagrebu poslala je u Vašington, prenosi hrvatski dnevnik "Jutarnji list".

U depeši koju je Ambasada 30. avgusta 1995. godine poslala Stejt departmentu iznesena su zapažanja dvojice holandskih oficira - Furanda i Balfura.

"Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobede", ponovio je nekoliko puta Balfur, koji je za neke od jedinica hrvatske vojske izjavio da su izgledale kao grupa razbojnika.

Američki senatori Vorner i Keri razgovarali su u to vreme u Kninu s holandskim oficirima, ali i s posmatračima i predstavnicima UN za ljudska prava i hrvatskim generalom Ivanom Čermakom.

Jedan kanadski posmatrač je rekao da je video jednog hrvatskog vojnika koji je pozirao sa starijim Srbinom kao s trofejom iz lova. Taj Srbin je kasnije pronađen u obližnjem polju s metkom u glavi, piše u američkoj depeši.

Iz onoga što je objavljeno vidi se da su Amerikanci posao obavili vrlo detaljno, piše "Jutarnji list".

Izjave hrvatskih zvaničnika prenesene su vrlo precizno i opširno, a obuhvaćeni su gotovo svi događaji, pa i oni manje značajni.

Amerikanci su izveštavali o sukobu Hrvatske i Slovenije, analizirali pobedu Ive Josipovića na predsedničkim izborima, taktiku premijerke Jadranke Kosor, za koju je navedeno da "sasvim sigurno kalkuliše, ali je iskrena u borbi protiv korupcije".

U depeši o poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, poslatoj 30. juna 2006. godine, ocenjeno je da je sastanak s hrvatskim državnim vrhom protekao u "veoma pozitivnoj atmosferi".

"Jedan od savetnika predsednika Hrvatske Stjepana Mesića kazao je 28. juna da je poseta bila 'potpuni uspeh' i veliki korak u bilateralnim odnosima", piše u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: