Četvrtak, 24.11.2011.

00:13

KFOR se povukao, Srbi na barikadama

Vojnici Kfora povukli su se sat i po posle ponoći sa barikade u Dudinom Kršu kod Zvečana, koju su pokušali sinoć da uklone. Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Beta, RTS

Default images

Srbi su ovu barikadu noćas dodatno ojačali novim količinama šljunka koji je istovaren u Dudinom Kršu.

Kfor se oko 1.30 sati povukao u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, a Srbi su nastavili da utvrđuju barikadu tako što bagerom istovaraju šljunak na mostu kod Dudinog Krša, gde se nalazi barikada.

Kamioni sa šljunkom su tokom večeri, nakon što je Kfor započeo akciju, na još nekoliko lokacija na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić kod Dudinog Krša istovarili šljunak.

Barikade su visoke oko dva i po metra, od zemlje, peska i velikih kamenih stena, a postavljene su preko obe kolovozne trake, na celoj dužini mosta preko potoka u blizini Zvečana.

Kfor je, pošto su Srbi krenuli da istovaraju nove količine šljunka i prave nove barikade, upotrebio suzavac da bi rasterao građane. Jedan deo njih je imao i gas-maske koje je koristio pošto je Kfor upotrebio suzavac. Ekipe hitne pomoći su na licu mesta pomagale građanima koji su se našli pod dejstvom suzavca.

Oko 12.30 sati u ovom području čula se pucnjava iz vatrenog oružja, ali se ne zna ko je koristio oružje i svetleće metke koji su ispaljeni u neposrednoj blizini građana koji su bili na tom putu.

Oko dva sata iza ponoću ostao je samo manji broj građana na barikadi kod Dudinog Krša, dok su se ostali razišli.

Pored magistralnog puta koji iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice vodi ka Zvečanu ostala je bodljikava žica koju su kasno sinoć vojnici Kfora koristili.
Prvo je Kfor uklonio barikadu koja je bila na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, iza koje je postavio bodljikavu žicu. Nekoliko kordona vojnika Kfora prešlo je betonsku barikadu na mostu u Dudinom Kršu. Kfor je razvukao bodljikavu žicu preko magistrale na dvadesetak metara od barikade, koju su, međutim, okupljeni Srbi počeli da ojačavaju. Tanjug je prethodno javio da se kordon Kfora, sa štitovima i pod punom opremom, povukao prema barikadi koja je postavljena na mostu u Dudinom Kršu odmah nakon što su upotrebili suzavac, pošto su Srbi počeli da istovaruju nove količine šuta i šljunka na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić kod Dudinog Krša.

Tanjug je izvestio da su okupljeni Srbi vraćali zemlju i kamenje, ponovo praveći barikade. Stiglo je i nekoliko kamiona sa zemljom, peskom, šutom i kamenjem. Situacija je mirna, ali napeta.

I dalje je mnogo građana u ovom mestu, a pristižu i kamioni s materijalom za postavljanje nove barikade.

Akciju Kfora počela je u sredu uveče oko 23h. U Zvečanu su se ubrzo zatim čule sirene za uzbunu, nakon čega se u Dudinom Kršu okupilo mnogo Srba.
Barikada kod Dudinog Krša postavljena je skoro pre četiri meseca i blokirala je prolaz prema Jarinju.

Barikada kod Dudinog Krša, kao mesto mogućeg proboja pripadnika Kfora, poslednji put je pominjana 17. novembra, ali je tada kolona od 11 vozila muđunarodnih snaga propuštena pored barikade u Zupču i uputila se ka Zubinom Potoku.

Kfor je, inače, pokušao da ukloni barikadu kod Dudinog Krša u dva navrata. Prvi put, 18. oktobra konvoj vozila se sa pola puta vratio u Prištinu. Četiri dana kasnije, 22. oktobra, građani koji su dežurali na barikadi nisu dozvolili prilaz vojnicima Kfora.

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

(Tanjug)
U snažnoj eksploziji u jedan sat iza ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice niko nije povređen, ali su oštećena dva putnička automobila.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da u eksploziji nije bilo povređenih, a da je materijalna šteta pričinjena na dva automobila.

Eksplozija se dogodila u blizini Ekonomskog fakulteta kod naselja Tri solitera u severnom delu Kosovske Mitrovice. Policija je izašla na mesto događaja i obavlja uviđaj.

"Za sada, nemamo motiv ni osumnjičene za ovaj bombaški napad", rekao je Hoti i dodao da je najverovatnije aktivirana ručna bomba.

Eksplozija je uznemirila građane koji žive u ovom delu Kosovske Mitrovice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: