Nedelja, 21.08.2011.

00:33

Libija: Borbe u Tripoliju

U području Tripolija se na tri fronta vode borbe između snaga libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenika, u kojima su poginule desetine ljudi.

Izvor: Tanjug

Default images

Britanci tvrde da je Gadafi napustio zemlju.

Posle niza eksplozija i snažne paljbe koje su protekle noći odjekivale Tripolijem, od jutros se, uglavnom, čuje samo sporadična pucnjava. Arapska satelitska televizija Al Džazira javila je da su pobunjenici ubili 31 vojnika, a zarobili 42.

Britanski list "Dejli telegraf" preneo je noćas, pozivajući se na "pouzdane obaveštajne izvore", da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli."Nemam informacija o tome da je pukovnik Gadafi u Venecueli, mada neke informacije ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji", navodno je rekao Hejg.

Libijski pobunjenici su, međutim, rekli da nema nikakve potvrde da je Gadafi napustio zemlju.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da se mala grupa naoružanih pobunjenika pojavila u Tripoliju, ali da je sa njima vlast "uspela da se izbori" i da je grad "bezbedan", preneo je Rojters.

"Tu je bilo nekoliko naoružanih pobunjenika koji su pobegli u predgrađa i bilo je meteža, ali sa njima smo se izborili u roku od pola sata i sada je mirno", rekao jeIbrahim.

On je kazao da su među uhapšenim pobunjenicima Alžirci, Tunišani i Egipćani i ponovio poziv antirežimskim snagama da se predaju, rekavši da će im biti oprošteno čak "iako su ubijali naše rođake".

Ibrahim je na državnoj televiziji rekao i da Gadafi ostaje "lider libijskog naroda" i da je prestonica "dobro branjena".

U Tripoliju, koji je već nekoliko dana okružen pobunjenicima, u subotu uveče se čula žestoka paljba, a lokalno stanovništvo tvrdi da su antigadafijeve snage primećene na ulicama u nekoliko gradskih područja.

Jedan žitelj Tripolija rekao je britanskoj agenciji da je vlast stanovništvu poslala SMS poruke u kojima ih poziva da "izađu na trgove i ulice i eliminišu naoružane agente".

"U kontaktu smo sa ljudima iz Gadafijevog kruga. Sve ukazuje da je kraj veoma blizu", rekao je portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil.

Ranije su pobunjenici saopštili da su zauzeli strateški važan grad Bregu, na istoku zemlje.

Ubrzo po početku napada na libijsku prestonicu, Moamer el Gadafi poručio je u audio poruci, emitovanoj na državnoj televiziji, da su pobunjenici "rešeni da unište libijski narod".

On je čestitao stanovnicima Tripolija na tome što su "eliminisali pacove" i pozvao pobunjenike da okončaju "maskaradu".

"Moramo staviti tačku na ovu maskaradu. Milioni moraju marširati da oslobode uništene gradove", rekao je on.

Počeo ustanka u Tripoliju, steže se obruč oko Gadafija?

Snažna pucnjava iz automatskog oružja i serija eksplozija potresle su u subotu uveče Tripoli, dok komandanti pobunjenika, čije se snage nalaze na nekoliko desetina kilometara od prestonice, tvrde da nemiri signaliziraju početak napada na Gadafijevo glavno uporište.

Pobunjenici su tokom večeri okružili vladine snage koje kontrolišu vojni aerodrom Mitiga u predgrađu Tripolija Tadžuri, preneo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

"Pobunjenici su kazali vojnicima da su došli u miru i da žele da izbegnu krvoproliće. U nekim područjima je isključena struja", kazao je neimenovani opozicioni aktivista za britansku agenciju.
Podrška Gadafiju (Tanjug)
Po njegovim rečima, u sukobima u predgrađu Kada poginuo je za sada nepoznat broj pobunjenika.

Vojni komandant pobunjenika u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun, rekao je da okršaji u prestonici označavaju početak borbi za prestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama.

Harun je agenciji AP kazao da je oružje prikupljeno i poslato sinoć tegljačima u Tripoli.

"Borci u Tripoliju su podigli ustanak na dva različita mesta u ovom trenutku - neki su u predgrađu Tadžura, a drugi su blizu aerodroma Matiga", rekao je Harun za arapsku televiziju Al Džazira.

On je kazao da je 20. avgust odabran za početak ustanka, jer koincidira sa antičkom bitkom muslimana na Bedru, 624. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: