Nedelja, 20.07.2014.

15:48

Kralj Filip:Formirati vladu što pre

Belgijski kralj Filip pozvao posvađane političare u zemlji da što pre oforme nacionalnu vladu budući da se pregovori "vuku" već dva meseca od održavanja izbora.

Izvor: Tanjug

Default images

"Vi ste 25. maja izabrali muškarce i žene da vas predstavljaju u narednih pet godina", rekao je kralj u svom prvom obraćanju naciji od kad je preuzeo tron od svog oca Alberta II 21. jula prošle godine.

"Kao i vi, i ja želim da centralna vlada i federalni entiteti budu oformljeni bez odlaganja", dodao je belgijski kralj, a prenosi AFP.

Novi kralj je nasledio duboko podeljenu naciju na jug, gde živi stanovništvo koje govori francuski jezik i, severni, gde žive Flamanci koji govore holandski jezik.

Flamanci godinama unazad zahtevaju od centralne vlade širi stepen autonomije.

Belgijski političari su 2010. godine pregovarali rekordnih 18 meseci o formiranju nacionalne vlade uprkos svim naporima i apelima tadašnjeg kralja Alberta II, podseća agencija.

Partije političke levice i centra u petak su uspeli da sastave regionalnu vladu Valonije, južnog francuskog govornog područja, pošto je početkom meseca osnovana široka francusko-flamanska koalicija za grad Brisel, koji je i regionalna prestonica.

Na konzervativnom severu i dalje traju pregovori između glavne flamanske nacionalističke partije N-VA i Hrišćansko-demokratske partije.

Kako sada stvari stoje, sve tri regionalne vlade biće vrlo brzo formirane, ali to ne važi i nacionalnu administraciju, ocenjuje AFP.

Kralj Filip je poručio da će različite vlade morati da "sarađu u duhu lojalnosti i međusobnog poštovanja" kako bi Belgija nastavila da sprovodi potrebne reforme i odgovori na socijalno-ekonomske izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: