Ponedeljak, 20.04.2009.

00:16

"Insajder" o "Luci Beograd"

Večerašnja emisija "Insajder" otkriva koliko je budžet Beograda oštećen zbog spora oko 200 hektara zemljišta "Luke Beograd".

Izvor: B92

Default images

Problemi sa zemljištem nastali su 2005. kada je preduzeće “Luka Beograd” kupila putem preuzimanja akcija od radnika, ali i od države, luksemburška ofšor kompanija “Vorldfin”, iza koje su tada stajali Milan Beko i Miroslav Mišković. Od 2005. do danas, opštinski sud je tri puta uknjižio grad, a okružni sud, po žalbi “Luke Beograd”, dva puta poništio tu uknjižbu.

Odlukama republičkih i gradskih institucija, budžet grada potencijalno je, samo na ovoj lokaciji, oštećen za više od dve milijarde evra.

Kako je do toga došlo, možete videti u večerašnjoj emisiji “Insajder”.

Zemljište u Srbiji, pa i zemljište na području preduzeća “Luka Beograd”, po važećim zakonima, pripada Republici Srbiji, a svi ostali imaju pravo korišćenja.

Problem između preduzeća “Luka Beograd” i grada Beograda je u tome ko u stvari ima pravo korišćenja na oko 200 hektara ekskluzivne lokacije u Beogradu.

Predstavnici “Luke” tvrde da pravo korišćenja imaju oni, dok predstavnici Grada tvrde da je korisnik zemljišta na 200 hektara isključivo Grad.

U roku od samo godinu dana, od priče da grad Beograd nikada neće odustati od svog najekskluzivnijeg zemljišta na području “Luke Beograd” dogodilo se, između ostalog i to da se površina zemljišta stalno menjala.

Grad je imao sve, pa ništa. I tako u krug: 220 hektara, 107 hekatra, 85 hektara, nula hektara, 55 hektara, pa, prema poslednjoj odluci suda, Grad sada ima 117 hektara, a čeka se na uknjižbu, još niko ne zna pouzdano, da li osamdesetak ili stotinu hektara zemljišta. Ekipa "Insajdera" razgovarala je o ovoj temi sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

B92: Da li je Vama poznato koliko košta ar takvog zemljišta na sličnoj lokaciji?

Đilas: Zavisi koliko dostigne na licitaciji. Na primer, za marinu Dorćol, bilo je oko 120.000 evra ar.

B92: Da, ali to je jedina relevantna lokacija koja sada može da se poredi sa zemljištem “Luke Beograd”.

Đilas: U potpunosti se slažem sa Vama, ne vidim gde mi imamo nesuglasicu…

B92: Pa, u tome što, prema našoj računici, svojim odlukama, nadležne institucije od 2005. napravile su potencijalnu štetu za budžet grada od dve i po milijarde evra.

Đilas: Ne znam tačno, ali u svemu se slažem sa Vama.

B92: Da li znate šta može da se izgradi u gradu za dve i po milijarde evra?

Đilas: Znam. Naš godišnji budžet je ceo 500 i nešto miliona. Ali, nemojte da optužujete grad Beograd za nešto što su loša republička rešenja i što mi imamo samo kao posledicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Povlačenje?; Rusi uništavaju

Rat u Ukrajini – 835. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18:15

8.6.2024.

2 h

Podeli: