Sreda, 18.07.2012.

12:59

SNS: Isto se sprema i "Novostima"

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović tvrdi da iza promene vlasništva "Politike" stoji Demokratska stranka i da se isti scenario sprema i "Večernjim novostima".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Stefanović je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da SNS smatra da je privatizacija "Politike" "razbojništvo".

On je upitao da li DS pokušava na sličan način da sve medije stavi pod svoju kontrolu i da svi budu njeno partijsko glasilo, kao što je to "Blic".

SNS, prema Stefanovićevim rečima, traži od države i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, koji će se, kako je rekao, baviti borbom protiv kriminala i korupcije da sve istraže i pokažu na koji način je oštećena država time što joj nije ponudjeno pravo preče kupovine.

Stefanović je rekao da naprednjaci to traže od buduće vlade, jer, kako je dodao, od aktuelne ne očekuju ništa.

On je kazao da nova vlada treba da pokrene istragu o tome ko su ljudi koji stoje iza kupovine akcija "Politike" i kako se to dogodilo, kako je rekao, preko noći i bez znanja javnosti.

"Nadam se da će se to desiti naredne nedelje, za sedam do deset dana posle izbora vlade i imenovanja funkcionera", rekao je Stefanović navodeći da ne bi govorio o izvorima informacija SNS-a da DS stoji iza te kupovine.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti“ AD Manojlo Manjo Vukotić nema komentar na ove spekulacije SNS-a.

On je izjavi Tanjugu rekao da u ovom trenutku nema komentar na tvrdnje naprednjaka da se kompaniji "Novosti" sprema isti scenario kao i za "Politiku", a da će razmisliti da li će se narednih dana obratiti javnosti u vezi sa tim pitanjem. On je takođe naveo da je Agencija za privredne registre 16. jula odbila registracionu prijavu za promenu podataka kompanije Novosti i precizirao da su u pitanju tehnički razlozi.

"Novosti su po novom zakonu kompanija koja se preregistrovala, promenila statut i zatražila tu registraciju u APR-u . Nešto nije najčistije sa papirima, pobrkana je latinica i ćirilica u nekim nazivima, i zbog toga je prijava odbijena i ostavljen je rok od mesec dana da se to ispravi. Sa prodajom ili kupovinom Novosti to nema nikakve veze.", rekao je Vukotić.

Na sajtu APR-a navedeno je da je prijavu podneo Miodrag Jovanović, a Vukotić je objasnio da je Jovanović pravnik iz kompanije Novosti koji je podneo prijavu.

Agencija za privredne registre ranije je potvrdila da je odbila registracionu prijavu kompanije "Novosti" zbog greške u pismu, naglašavajući da nije reč o pokušaju promene vlasništva.

Moskovska "Ist medija grupa" (East Media Group) preuzela je 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini od bečkog Ost holdinga, u vlaništvu nemačke kompanije VAC (WAZ). Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, promena vlasništva u Politici registrovana je 16. jula.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović negirao je tvrdnje SNS o njegovom učešću u promeni suvlasništva u "Politici".

Prodaju Politike stručnjaci koji se bave borbom protiv korupcije vide kao dokaz da se nastavlja praksa da nisu poznati vlasnici medija niti ko ih kontroliše.

NUNS: Objaviti podatke o kupoprodaji Politike

NUNS pozvao danas nadležne u odlazećoj Vladi i dnevnom listu Politika da javnosti hitno predoče sve relevantne podatke o vlasničkom transferu u tom listu.

U saopštenju, Nezavisno udruženje novinara je navelo da očekuje da nedoumice povodom kupoprodaje dela Politike budu objašnjene što pre, čime bi se sprečile spekulacije i politička nadgornjavanja dosadašnje i buduće vlasti.

Kako se navodi, u protivnom medijska scena će biti dodatno urušena i ugrožena sloboda medija i javne reči, za koju se svi deklarativno zalažu.

"Činjenica da je VAC kao suvlasnik Politike odavno najavio prodaju svog udela ne objašnjava zašto je kupoprodaja obavljena netransparentno", piše u saopštenju.

NUNS pozdravlja odluku države da ne iskoristi pravo preče kupovine, pošto se i Medijskom strategijom obavezala na povlačenje iz vlasništva u medijima.

"Istom tom strategijom država se obavezala i na uređenje medijske sfere, posebno u delu transparentnosti vlasništva, što otvara pitanje zbog čega javnost nije obaveštena o tome kada je i kako i na kom nivou doneta odluka da država ne iskoristi mogućnost otkupa udela VAC-a", naveo je NUNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: