Petak, 10.02.2012.

18:31

Vlada odlučila, 17. februar neradan

Zarad zaštite energetskog sektora države Vlada je donela odluku da petak 17. februar bude neradni dan, posle Dana državnosti 15. i 16. februara.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vlada Srbije preporučila je, takođe, i da državni organi i institucije, ustanove, lokalna samouprava i privredni subjekti u ponedeljak, 13. i utorak 14. februara minimiziraju proces rada, ili, ukoliko postoji mogućnost, u potpunosti obustave rad, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić je rekao da je situacija u Srbiji zbog niskih temperatura i nevremena "jako teška i da je neophodno smanjenje potrošnje struje" kako se ne bi uvodile restrikcije i za domaćinstva.

"Ovde je reč o opasnosti da pukne elektroenergetski sistem Srbije", upozorio je on i predložio da veći deo sledeće sedmice zbog toga bude neradan kako bi se smanjila potrošnja struje.

Dačić je rekao da se "najozbiljnije mora pristupiti problemu elektroenergetskog sistema, jer je najbitnije da on ne pukne" kako građani ne bi "trpeli restrikcije".

Direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković je rekao da bi bilo dobro da ponedeljak i utorak, 13. i 14. februar, budu neradni, kao i da je potrebno uvođenje "još jedne tehničke mere", a to je prioritet za nabavku mazuta i tečnih goriva.

"Rudnici rade malim kapacitetima. Prepolovili su proizvodnju zbog ekstremno niskih temperatura", ukazao je direktor EPS-a. Kako je naveo, leđenje uglja je trenutno najveći problem, a dodatni problem je i loša hidrološka situacija.

Direktor EPS-a je rekao da je mnogo lakše smanjiti potrošnju struje nego suočiti se s restrikcijama i biti u mraku.

Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić kazao je da je potrebno da se ugasi još jedan deo privrede koji čine manje vitalna preduzeća, jer "srpska energetika nikada nije radila teže".

Škundrić je istakao da je u poslednjih 10 dana bilo šest rekordnih potrošnji električne energije u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da u Srbiji nije raščišćeno oko 10.000 kilometara puteva i dodao da će vanredna situacija biti prekinuta onog trenutka "kada ispred svake kuće bude raščišćeno i kada se život vrati u normalu".

Prema njegovim rečima, glavni prioriteti su dopremanje hrane i mazuta najugroženijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: