Sreda, 09.03.2011.

07:37

Tadić razgovarao s japanskim carem

Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio višednevnu zvaničnu posetu Japanu susretom sa carem Akihitom i predsednikom donjeg doma japanskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadića u poseti Japanu prate potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Car Japana Akihito primio je u Carskoj palati u Tokiju predsednika Srbije, sa kojim se zadržao u četrdesetominutnom razgovoru.

Car Akihito je nakon susreta organizovao ručak za predsednika Srbije, na kome su bili i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Predsednik Srbije je jutros imao polučasovni susret i sa predsednicom Japanske agencije za međunarodnu saradnju Sadako Ogatom.

Podrška Japana evrointegraciji Srbije, šansa za nove japanske investicije u našoj zemlji i najava bezviznog režima za putovanja građana Srbije u Japan, glavni su rezultati prva dva dana posete Tadića Tokiju. Predsednik Srbije i japanski premijer Naoto Kan su se saglasili u utorak da ima dosta prostora za unapređenje saradnje između dve zemlje na svim novoima.

Kan je u tim razgovorima rekao da će Japan podržavati Srbiju na njenom putu ka EU, a Tadić da će Srbija podržati napore Japana da uđe u grupu nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Odlučeno je, takođe, da se Srbiji odobri zajam od 28,2 milijarde jena za desumporizaciju Termoelektrane u Obrenovcu.

Tadić je na Biznis forumu Srbija-Japan pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je naša zemlja demokratska i politički stabilna.

Predsednik Tadić će tokom posete Japanu boraviti i u Nagoji, Kjotu i Osaki, gde će razgovarati s predstavnicima vodećih japanskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: