Ponedeljak, 07.07.2014.

22:16

Godišnjica ustanka protiv fašista

U Beloj Crkvi danas je, polaganjem venaca na spomenike herojima, obeležena 73. godišnjica početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta

Default images

Odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomenik narodnim herojima Žikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću danas je u Beloj Crkvi obeležena 73. godišnjica početka antifašističke borbe.

Vence su položile delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Socijalističke partije Srbije, Opštine Krupanj, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Na današnji dan 1941. godine, na vašaru u Beloj Crkvi komunisti predvođeni Žikicom Jovanovićem Špancem ubili su dva žandarma, što je označilo početak antifašističkog ustanka u Drugom svetskom ratu.

Sve do 2001. godine ovaj datum se u Srbiji obeležavao kao državni praznik - Dan ustanka protiv fašizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Povlačenje?; Rusi uništavaju

Rat u Ukrajini – 835. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18:15

8.6.2024.

1 h

Podeli: