Četvrtak, 01.06.2006.

09:29

Radioaktivni tovar na granici

Utvrđeno da deo od 40 tona radioaktivnog gvožđa, poslatog iz Srbije u Makedoniji, zrači 20 puta veću radijaciju od dozvoljene.

Izvor: B92, Beta

Default images

To su utvrdili stručnjaci Instituta za nuklearne nauke u Vinči, kaže za B92 direktor Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević. Stručnjaci su pronašli jednu cev, dužine jedan metar, koja je ostala radioaktivna, a iz predostrožnosti ceo tovar će biti dekontaminiran sutra. Nikčević kaže da će firma koja je obavila merenje, ukoliko se dokaže njena krivica, izgubiti dozvolu za rad.

Vagoni su zaustavljeni na pruzi kod carinskog terminala Tabanovci u Makedoniji.

Prethodno je direktorka Direkcije za životnu sredinu Makedonije Pandora Nikuševa izjavila je da je gvožđe od kompanije Maksiko iz Aleksinca uvezla skopska kompanija Makstil, ali su provere pokazale da je nivo radijacije iznad dozvoljenog. Makedonska direkcija za zaštitu životne sredine saopštila je da je tražila od beogradske uprave da izda rešenje da se gvožđe vrati. U direkciji u Skoplju rekli su da je do propusta došlo zato što ni srpska ni makedonska carina na graničnom prelazu nemaju aparate za utvrđivanje prisustva radijacije i da to radi kompanija Makstil.

U Upravi carine Srbije Beti je rečeno da je tovar prešao granicu 25. maja i da je potom vraćen, a da u deklaraciji piše da je "roba neodgovarajuća". Radi se o oklopnom vozilu isečenom na komade. Tovar je vraćen, ali naši carnici neće da ga puste u zemlju dok se ne izvrše merenja radioaktivnosti, jer Makedonci tvrde da je ona povećana, rečeno je Beti u toj upravi.

Maksiko: Uredan tovar

Direktor preduzeća za prikupljanje i preradu sekundarnih sirovina Maksiko iz Aleksinca Miodrag Milovanović rekao je danas novinarima da je merenjem i kontrolom 40 tona starog gvožđa, namenjenog izvozu u Mekedoniju, ustanovljeno da je taj tovar "bio uredan". "Merenje je najpre obavljeno na stanici u Popovcu kod Niša, a zatim i na našoj granici prema Makedoniji i ti rezultati su bili dobri", rekao je Milovanović.

On je kazao da se "ne radi o 40 tona radioaktivnog gvožđa, već o nekom predmetu u tom gvožđu koje emituje radiokativnost i njega treba pronaći i dekontaminirati". "Makedonska strana na granici saopštila je da sa tim otpadom nešto nije uredu i mi sada čekamo nalog naših inspekcijskih organa po kojima ćemo preduzeti dalje korake", kazao je direktor i potvrdio da se voz sa tovarom od 40 tona gvožđa nalazi na graničnom terminalu Tabanovci.

Prema rečima Milovanovića, aleksinačka firma angažovala je ovlašćenu agenciju Ekopreving iz Beograda, koja je i obavila kontrolu tovara. Aleksinačka firma za prikupljanje i preradu sekundarnih sirovina sa makedonskim preduzećem ima ugovor o izvozu 50 do 60 hiljada tona otpada na godišnjem nivou, precizirao je Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: