SAD demantuju sastanak s talibanima

Stejt department je demantovao da su za ovu nedelju zakazani razgovori avganistanskih talibana i SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

23:14

Default images

"Informacije o zakazanom sastanku su netačne", rekla je novinarima portparol američke diplomatije Dženifer Psaki.

Ona je rekla da nije "nikad zvanično potvrdila" da će doći do sastanka američkih predstavnika i talibana u Dohi, glavnom gradu emirata Katara gde su talibani otovrili predstavništvo.

Danas je jedan visoki američki zvaničnik rekao da će pregovori između SAD i talibana biti održani "u narednih nekoliko dana" u Kataru.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan dodao je da će razgovori najverovatnije biti održani sutra, preneo je Rojters.

Kabul je danas izrazio veliko neazodovoljstvo zbog najave direktnih pregovora između Amerikanaca i talibana.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai rekao je da je obustavio razgovore sa SAD o novom bezbednosnom sporazumu, u znak protesta zbog toga što Amerikanci nastoje da političko rešenje za rat u zemlji nađu u pregovorima s talibanima.

Karzai je rekao da je obustavio razgovore o stranim vojnim snagama koje će ostati u zemlji posle povlačenja njihove glavnine krajem 2014, navodi se u saopštenju iz Karzaijevog kabineta.

Portparolka Stejt departmenta rekla je da SAD nastavlja da koordiniše naredne etape sa avganistanskom vladom i Visokim savetom za mir, telom koje je formirao avganistanski predsednik Karzai da pokuša da pregovara sa talibanima.

Ona je takođe rekla da su od juče dva puta telefonom razgovarali državni sekretar SAD Džon Keri i predsednik Karzai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: