"Pink Panteri" harali po Beču

Austrijska policija, nakon nedavnog hapšenja 12 članova bande "Pink Panter", uspela je da rasvetli pet pljački zlatara u Beču i Salcburgu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

17:53

Default images

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner rekla je na današnjoj konferenciji za štampu da je pljačka zlatare "Edmund Arnold" 12. marta bila kobna po bandu čiji su članovi Srbi.

Jedan od četvorice pljačkaša uhapšen je neposredno posle krivičnog dela i on je, što je neuobičajeno, veoma brzo priznao nedelo, objasnio je pukovnik Robert Klub iz Kriminalističke službe Beča.

Nakon toga uhapšeno je još 11 osumnjičenih, a policija je uspela, kako je kazala Mikl Lajtnerova, da pronađe i plen u vrednosti od 567.000 evra.

Prema njenim rečima, hapšenjem ove grupe, koja se smatra ogrankom bande "Pink Panter", omogućila je rasvetljavanje pet pljački zlatara - četiri u Beču i jedne u Salcburgu - od kojih se prva dogodila u februaru prošle godine.

Pljačke su osumnjičeni počinili u različitim postavama, a za jednim daljim saučesnikom, čiji identitet je u međuvremenu utvrđen, raspisana je poternica.

Samo prošle godine u Beču je zabeležno 28 pljački zlatara. Banda "Pink Panter" je jedna od najpoznatijih međunarodnih organizacija pljačkaša zlatara, koja deluje širom sveta. Članovi ove bande su poreklom iz Srbije i Crne Gore, a bili su do sada aktivni na skoro svim kontinentima od Japana do SAD.

Policija procenjuje da ova banda pljačkaša ima više od 200 pripadnika. Legenda o bandi "Pink Panter" nastala je pre sedam godina nakon što je kod Milana Jovetića, koji je opljačkao zlataru "Graf" u Londonu, pronađen prsten sa dijamantima u vrednosti od 800.000 evra. Bio je sakriven u kutiji sa pomadom, kao što je to bio slučaj u filmu "Pink Panter" iz 1963. godine Blejka Edvardsa.

Banda je, prema austrijskoj policiji, veoma profesionalna, pošto deluje munjevito - pljačkaši ulaze u zlataru, zaposlene drže u zadnjem delu radnje, dok vitrine, koje razbijaju sekirama, prazne i brzo nestaju.

Članovi bande "Pink Panter" ponajviše su aktivni u Evropi, ali su do sada pljačkali zlatare i u Dubaiju, Japanu i SAD.

Prema Klugu, šefovi "Pink Pantera" se nigde ne pojavljuju i može se dospeti samo do "srednjeg menadžmenta".

Plen se po običaju prodaje odmah na licu mesta, za šta postoji posebna mreža, koja prodaje satove i nakit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: