Izrael napao 300 ciljeva u Gazi

Izrael četvrti dan zaredom bombarduje Gazu. Prošle noći i jutros napao čak 300 ciljeva. U napadima poginulo 17 Palestinca. Hamas predstavio uslove za primirje.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.11.2012.

09:27

Default images

Od početka izraelske operacije ubijeno je 42 Palestinaca, među kojima 13 civila.

Ti uslovi za prekid vatre predstavljeni su na sastanku egipatske delegacije u Kairu sa palestinskom delegacijom predvođenom političkim liderom Hamasa Kaledom Mašalom, koji živi u izgnanstvu. Hamas je, takođe, tražio da Egipat otvori sve granične prelaze u pojasu Gaze.

Egipatsku delegaciju predvodio je Rafat Šehata, šef egipatske obaveštajne službe. U međuvremenu se u egipatskoj prestonici sastala i Arapska liga na nivou šefova diplomatija da razmotri nacrt saopštenja u kome se predlaže da šef te organizacije predvodi delegaciju u poseti Gazi.

AL je, takođe, izrazila podršku egipatskim naporima da se uspostavi primirje, rekli su arapski diplomatski izvori.

U međuvremenu je turski premijer, veliki kritičar Izraela, Redžep Tajip Erdogan, pohvalo egipatskog predsednika Muhameda Mursija što je opozvao ambasadora Egipta iz Tel Aviva u odgovoru na izraelske napade na pojas Gaze.

Žestina palestinskog raketiranja južne izraelske teritorije ipak je, kako se čini, osetno smanjena.

Sirene su se danas popodne oglasile u Tel Avivu nakon snažne eksplozije. Izraelski televizijski kanal 2 javio je da su na taj grad ispaljene dve rakete.

Naknadno se ispostavilo da je raketu iranske proizvodnje tipa Fadžr-5 presreo, jutros postavljen, raketni štit "gvozdena kupola" i da su zato aktivirane sirene. Odgovornost za ispaljivanje rakete preuzelo je vojno krilo Hamasa.

Policija je potvrdila presretanje, dodavši da raketa nije udarila o tlo. Izraelska hitna pomoć je rekla da nije bilo žrtava.

Ranije danas, četiri rakete ispaljene su na grad Ašdod na jugu, a izveštaja o žrtvama nije bilo. Izraelska vojska je na Tviteru objavila: "rakete iz Gaze pogodile Ašdod, 1 na kuću, 1 na auto, 1 kraj obdaništa & 1 na otvoreno područje".

Pre današnjeg raketnog napada na Tel Aviv, Izrael je izveo oko 300 vazdušnih udara prošle noći i jutros na pojas Gaze.

Izrael je bombardovao bezbednosne objekte, sedište premijera, tunele za krijumčarenje i policijsku stanicu.
(Tanjug-AP)
Izraelske vazduhoplovne snage nastavili su da gađaju skladišta oružja i podzemna skloništa u kojima se nalaze lanseri raketa.

Vlada Izraela juče je odobrila mobilizaciju 75.000 rezervista, a blizu granice sa Pojasom Gaze počeli su da se gomilaju blindirana vozila, tenkovi i trupe, ukazujući na moguću kopnenu ofanzivu.

Posle raketnih napada iz Gaze, izraelska vojska je u sredu pokrenula ofanzivu protiv palestinskih ekstremista i do sada je izvela oko 700 vazdušnih napada, saopštila je vojska.

Iz Gaze je ispaljeno oko 500 raketa na Izrael, od kojih su neke pale na područja Jerusalima i Tel Aviva.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala više od 800 ciljeva u pojasu Gaze od srede kada je počele operacija "Stub odbrane", čiji je cilj da se zaustavi raketiranje juga Izraela.

Izraelsko Ministarstvo odbrane razmestilo je petu bateriju "gvozdena kupola" za odbranu od palestinskih raketa u centralnom Izraelu, javili su izraelski mediji.

Baterija je razmeštena dva meseca pre predviđenog roka zbog eskalacije sukoba u pojasu Gaze i na jugu Izraela, uključujući i ispaljivanje raketa na Tel Aviv u četvrtak, pa potom i u petak, kada je prvi put posle 1970. godine gađan, ali promašen i Jerusalim.
(Tanjug-AP)
Izrael je postepeno proširio napade na nevojne mete. Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze saopštilo je da su pre zore rakete pogodile dva manja bezbednosna objekta palestinske organizacije Hamas.

Meta napada bilo je sedište predsednika vlade, gde je palestinski premijer u petak razgovarao sa egipatskim kolegom. Pogođeno je i sedište policije u Gazi, što je izazvalo veliki požar koji je zahvatio obližnje kuće i parkirane automobile. Nikog nije bilo u zgradama u tom trenutku.

Izraelske vazduhoplovne snage gađale su i stotine podzemnih tunela koje su ekstremisti koristili za krijumčarenje oružja, ali i hrane, goriva i druge robe iz Egipta.

Potres od velikih eksplozija osetio se i u egipatskom gradu El Ariš, udaljenom oko 45 kilometara.

Kompanija za elektrodistribuciju u Gazi saopštila je da je pogođeno pet transformatora zbog čega je više od 400.000 ljudi u južnoj Gazi
ostalo bez struje.


Pogođena je i trospratna stambena zgrada u vlasništvu vojnog komandanta Hamasa, ali nije poznato koliko ima žrtava.

Od početka međusobnih napada poginulo je ukupno 30 Palestinaca, među kojima 10-ak civila i tri izraelska civila.

Portparol palestinske vlade Ihab Husein izjavio je novinarima da vlada ističe podršku palestinskom otporu i da stoji uz narod "koji je izložen ovoj agresiji".

Novi napadi Gaze na Tel Aviv i Jerusalim pokazuju da palestinski ekstremisti imaju novo i bolje oružje, koje izgleda da je iznenadilo izraelsku odbranu.

Izrael tvrdi da su Hamas i druge oružane grupe poslednjih godina prokrijumčarile sofisticirane rakete dugog dometa iz Irana i Libije.

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman upozorio je da će na svaki napad Hamasa uslediti sve jači odgovor i da je među mogućim opcijama ubistvo premijera Hamasa Ismaila Hanija i drugih palestinskih lidera.

Obama podržao Izrael

(Tanjug-AP)
Predsednik SAD Barak Obama odvojeno je razgovarao sa izraelskim i egipatskim liderima, dok Izrael pojačava vazdušne napade na Gazu i preduzima mere koje ukazuju na moguću kopnenu ofanzivu.

Bela kuća je saopštila da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć pozvao Obamu da ga informiše o situaciji.

Obama je u razgovoru ponovo istakao podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i sa izraelskim premijerom je razmatrao moguće načine za smirivanje sukoba.

Netanjahu je izrazio zahvalnost Obami i americkcom narodu za ulaganje SAD u razvoj protivraketnog sistema odbrane, koji je korišćen u odbrani od raketnih napada iz Gaze, navedeno je u saopštenju.

Tunis: Izrael nema odrešene ruke

(Tanjug-AP)
Šef diplomatije Tunisa Rafik Abdelslem osudio je , tokom posete pojasa Gazu, napade Izraela na tu palestinsku teritoriju, označcivši ih neprihvatljivm i protivnim međunarodnom pravu.

"Izrael bi trebalo da razume da su se mnoge stvari promenile i da je mnogo vode proteklo u arapskoj reci", rekao je Abdelslem dok je obilazio ruševine kancelarije premijera Ismaila Hanijea iz Hamasa, uništene u izraelskom vazdušnom udaru prošle noći.

"Izrael bi trebalo da shvati da više nema odrešene ruke. Nema potpun imunitet i nije iznad međunarodnog prava. Ono što Izrael čini nije legitimno i nije uopšte prihvatljivo", dodao je ministar, a prenosi Rojters.

Rusija i Jordan zabrinuti

(Tanjug-AP)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov jordanski kolega Naser Džudeh izrazili su danas, u telefonskom razgovoru, veliku zabrinutost zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija i Jordan izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja, nastavka raketnih napada na izraelsku teritoriju i nesrazmerne udare Izraela na pojas Gaze, kao i pogoršanja humanitarne situacije", navodi rusko ministarstvo.

Karzai osudio izraelske napade

Foto: Beta/AP
Avganistanski predsednik Hamid Karzai osudio je izraelske napade iz vazduha na Gazu i pozvao na "neodložno zaustavljanje" nasilja protiv civila, saopštio je danas njegov kabinet.

"Predsednik Karzai snažno je osudio napade Izraela na palestinsku teritoriju u kojima je ubijen i ranjen određeni broj nevinih civila", navedeno je u saopštenju.

"Povređivanje civila je neopravdano na bilo kojoj strani i bilo gde", istakao je Karzai, dodajući da u potpunosti podržava napore za osiguranje prekida vatre, preneo je AFP.

Avganistan nema diplomatske odnose sa Izraelom i podržavao je pravo Palestinaca na nezavisnu državu.

"Uvek smo branili palestinsko pravo na nezavisnu državu i nastavićemo da ih podržavamo u budućnosti", rekao je Frans presu portparol Ministarstva spoljnih poslova Avganistana Džanan Mosazai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: