Eštonova:Iran nek dokaže da grešimo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je Iran da dokaže da nemaju i ne prave nuklearno oružje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

20:54

Default images

Eštonova je izjavila da i "dalje čeka" da Iran predloži način da se dokaže pred Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i svetom da ne traga za nuklearnim oružjem.

"Još čekamo", poručila je ona.

U razgovorima sa Iranom početkom godine šest globalnih sila ponudilo je "niz ideja za načine na koje bi Teheran mogao da se kreće napred zajedno sa svima nama i pokaže Agenciji da je ozbiljan u odustajanju od traženja nuklearnog oružja i da teži civilnom atomskom programu", rekla je Eštonova.

Nacrt rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu o kome su šest svetskih sila postigle sporazum trebalo bi sutra da se nađe pred Savetom guvernera IAEA.

Svetske sile su prevazišle podele donošenjem rezolucije u kojoj se izražava "duboka i povećana zabrinutost" zbog iranskog nuklearnog programa.

U rezoluciji se, međutim, ne daje rok Iranu da odgovori, što je učinjeno, prema oceni AFP, kako bi razvejale sumnje Kine i Rusije.

Umesto toga, od šefa IAEA Jukija Amana se traži da u martu izvesti Savet guvernera o tome u kojoj meri Teheran rezoluciju primenjuje.

U rezoluciji, koju bi 35-člani Savet trebalo da odobri, ističe se da je "ključno za Iran i Agenciju da intenziviraju dijalog".

Amano je u, međuvremenu, predložio posetu Islamskoj Republici kako bi se razjasnila sporna pitanja iz najnovijeg izveštaja IAEA, u kome se ta agencija do sada najviše približila tome da optuži Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: