Četvrtak, 22.09.2011.

23:59

Da se Fukušima više ne ponovi

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun založio se za snažnu akciju usmerenu na jačanje bezbednosti i sigurnosti nuklearnih elektrana u slučaju nesreća i napada.

Izvor: Tanjug

Default images

Ban je na sastanku visokih zvaničnika u Generalnoj skupštini UN rekao da je katastrofa u nuklearnoj elektrani u Fukušimi posle zemljotresa i cunamija koji su pogodili severoistok Japana u martu bila poziv na buđenje svetu, preneo je AP.

Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojili su ranije u toku dana plan za bezbednost posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani.

Poverenje javnosti u nuklearnu energiju može da bude obnovljeno samo ako vlade, kontrolori, radnici u elektranama i IAEA rade zajedno i njihov rad bude transparentan, saopštio je iz Beča šef IAEA Jukija Amano.

Japanski zvaničnici oštro su kritikovani u javnosti zbog njihove reakcije u slučaju katastrofe u Fukušimi, najteže kada je reč o širenju radijacije posle Černobila 25 godina ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: