Dragin: O agraru savesno i razvojno

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio da je napravljen sistem u kome se Vlada prema poljoprivredi ponaša pre svega socijalno odgovorno, ali i razvojno.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

16:16

Default images

On je rekao da su u tom periodu značajno povećana davanja poljoprivrednicima i usvojeni brojni zakoni iz te oblasti.

"Mi radimo za onog malog poljoprivrednika, za seljaka koji ceo dan provede u štali, na njivi i koji nema više od 100 hektara svoje imovine. Sve subvencije smo usmerili do zadnjeg dinara ka njemu", kazao je Dragin.

"Ministarstvo poljoprivrede je preuzeto od strane naše administracije sa 12,5 milijardi dinara minusa u kasi, a koji je narastao još za milijardu dugovima Uprave za veterinu", ukazao je Dragin, ističući da su tokom 2009. godine isplaćeni svi raniji dugovi poljoprivrednicima.

"Uspeli smo čak i da ceo regres i sve subvencije po hektaru isplatimo do kraja avgusta prošle godine, kazao je Dragin, kao i da je Ministarstvo poljoprivrede ove godine " postavilo sebi još teži zadatak - da u julu isplati sve subvencije poljoprivrednim proizvođačima".

"Odgovorno tvrdim da će to tako i biti", rekao je Dragin.

On je kazao da su davanja po hektaru značajno povećana sa 100 evra po hektaru na sadašnjih ukupno oko 160 evra po hektaru, što u suštini obuhvata sumu od 14 hiljada dinara, plus nadoknada za nabavkju dizel goriva po povlašćenoj ceni.

Ministarstvo poljoprivrede je, pored toga, uvelo i druga značajana davanja koja do sada nisu postojala, kazao je Dragin, navodeći kao primer stočarsku proizvodnju, gde Ministarstvo za zasnivanje osnovnog stada daje bespovratna sredstva između 30 i 50 odsto.

"To znači da ako kupite 10 krava, Ministarstvo će u zavisnosti od toga u kom delu naše zemlje živite, da li ste u marginalnom području ili ne, finasirati kupovinu od tri do pet grla", kazao je Dragin, kao i da to važi i za kupovinu sitnije stoke.

On je kao značajne mere Ministarstva naveo, između ostalog, subvencionisanu nabavku mineralnog đubriva, što je dorinelo dodatnom snižavanju tržišne cene i to za 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: