SAD i EU o Makedoniji

Ambasadori SAD i EU u Skoplju pozvali su lidere albanskih političkih stranaka da utiču na prestanak nasilja uoči izbora.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

21:17

Default images

Američka ambasadorka Džilijen Milovanovič i specijalni izaslanik EU u Makedoniji Ervan Fuere pozvali su, posle višečasovnog razgovora u američkoj amdasadi u Skoplju, lidera vladajuće partije DUI Alija Ahmetija i opozicione DPA Arbena Džaferija da se javno obavežu da će nasilje i incidenti prestati. Oni kažu da su se na to obavezali.

"Ako se nasilje nastavi, to će biti ozbiljna pretnja za evroatlanske integracije zemlje i zato pozivamo lidere DUI i DPA da utiču na njihove aktiviste da prestanu sa incidentima", izjavio je Fuere posle razgovora. Ahmeti i Džaferi rekli su novinarima posle sastanka da su se obavezali da će uticati na svoje aktiviste da se prekine nasilja pred izbore zakazane za 5. jul.

Za šest dana, koliko je prošlo od početka predizborne kampanje, dogodilo se čak 13 incidenata u albanskoj zajednici, uključujući napade na izborne štabove. Najteži incident dogodio se u nedelju uveče u skopskoj opštini Saraj, kada su aktivisti DUI i DPA pucali jedni na druge. Tom prilikom izrešetano je službeno vozilo gradonačalnika opštine Imera Seljmanija, koji je pripadnik opozicione DPA. Juče je pretučen i kandidat za poslanika iz redova DUI u skopskoj opštini Batinci.

Kako bi se zaustavilo nasilje, austrijski ambasador u Makedoniji Filip Kojos je, sa ostalim ambasadorima zemalja EU, preneo je zabrinutost zbog takvog početka predizborne kampanje i makedonskom premijeru Vladi Bučkovskom. Premijer Bučkovski rekao je da i njega zabrinjavaju incidenti u albanskoj zajednici, ali da je optimista i da je uveren da će oni prestati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: