Banke krše Zakon o oglašavanju

Ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitirijević optužio je banke da krše Zakon o javnom oglašavanju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.04.2006.

14:17

Default images

"Razne reklame za potrošačke kredite tipa "uđeš, izađeš i gotovo", "kad će plata" i slično su prevarne oglasne poruke sa stanovišta Zakona o oglašavanju", rekao je on novinarima. Dimitrijević je istakao da banke kao oglašivači izostavljaju važne podatke, upotrebljavaju neodređene i višeznačne izraze kojima izazivaju zabludu kod potrošača o vrsti usluga koje nude.

Prema njegovim rečima, u reklamama nema informacija o troškovima usluga i nezakonito porede navodnu korist korišćenja određene usluge sa pretpostavljenim finansijkim i drugim teškoćama firmi u isplati zarada, a ne zna se da li je reč o plati ili kreditu.

Dimitrijević je pozvao oglašivače, pre svega banke da povuku i promene takav način oglašavanje, navodeći da će im Ministarstvo trgovine turizma i usluga uputiti i pismeno obrazloženje.

"Ukoliko to ne budu učinile povešćemo i odgovarajuće postupke za izricanje sankcija", istakao je ministar navodeći da je predviđena zabrana emitovanja reklama i kazne od 300.000 do tri miliona dinara za privredne prestupe i od 100.000 do miliona dinara za prekršaje. "Zapravo, možda je ovo prilika da ja uputim jednu ličnu poruku građanima zemlje da dobro razmisle kad se zadužuju, i da se zadužuju samo ukoliko moraju i ukoliko im je to poslednje rešenje. Ovakav način zaduživanja teško da može sa ovako visokim kamatama biti u interesu građana“, zaključio je on.

Meridijan banka: Imamo popularne slogane

Služba za informacije Meridijan banke je u svom saopšenju navela da joj je "drago što je svojoj izjavi gospodin Bojan Dimitrijević pomenuo dva slogana Meridian banke, što je potvrda uspešnosti marketinških kampanja."

"Svakome je jasno da se u spotu od 10-30 sekundi mogu naznačiti samo osnovne karakteristike neke usluge. Pošto je priroda bankarskog posla strogo formalna i ostvaruje se potpisivanjem precizno formulisanog ugovora između Banke i korisnika, pri čemu korisnik dodatno mora da obezbedi određene podatke o sebi i preduzeću u kom je zaposlen, svaki naš korisnik ima dovoljno vremena da se upozna sa svim uslovima koje Banka nudi, pre nego sto te uslove prihvati", navodi Meridijan banka.

Meridijan banka se nada da se izjava Dimitrijevića odnosila na neke druge banke, a da su njihovi slogani korišćeni u okviru izjave samo zbog popularnosti, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: