"Nova vlada neće biti autistična"

Nova vlada će se razlikovati od prethodne po rezultatima i po tome što će da razgovara sa građanima, izjavili ministri Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić.

Izvor: Beta

Petak, 27.07.2012.

21:37

Default images

Prvi potpredsednik nove Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić je u emisiji RTS-a "Reč na reč" kazao da, ili će vlada učiniti da se u Srbiji živi bolje uz vraćanje građanima pravde, nade i perspektive, ili je bolje da se u vladu nije ni ulazilo.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da je prethodna vlada bila prilično "autistična" i dodao da stoga prva stvar mora biti razgovor sa radnicima, privrednicma, sa građanima.

On je naveo, odgovarajući na pitanje o jakim ljudima u vladi, da je što više "jakih ljudi u vladi" bolje za Srbiju i da je problem u prošloj vladi bio taj što nije imala premijera.

On je napravio paralelu sa fudbalom i rekao da ni u tom sportu ne može da bude rezultata ako nema dobrog selektora i dobrih igrača i dodao da i premijer Ivica Dačić, i Vučić, i on preuzimaju odgovornost i ne beže od nje.

Prema rečima Vučića, sve odluke u vladi se moraju donositi konsenzusom, a moraju se praviti kompromisi ali oni koji neće ugrožavati interese građana.

"Preglasavanja u vladi ne može da bude i jedno ili dva preglasavanja bi značilo da te vlade nema", upozorio je Vučić.

Obojica ministara najavili su da će se već u kratkom roku videti prvi krupni rezultati nove vlade.

Vučić: Rasvetlićemo neke velike afere

Prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen sa bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da u toj borbi neće biti milosti ni prema kome i najavio rasvetljavanje velike afere u vezi sa jednom bankom, do kraja avgusta.

Vučić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić su u naveli da očekuju da Srbija do juna naredne godine dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

Vučić je rekao da se u novoj vladi zalažu za samostalnost tužilaštva, nezavisnost pravosudja i najavio da se već do kraja avgusta očekuje rasvetljavanje nekoliko važnih afera u Srbiji.

On je rekao da su te njegove reči naznaka rasvetljavanja pljačke jedne velike banke "kakva se skoro nije dogodila u Srbiji", istovremeno najavivši da će se u naredne dve nedelje rešiti slučaj "Politike". "Lopovi ne mogu u Srbiji da pronadju svoje carstvo", poručio je Vučić.

Govoreći o resoru odbrane, Vučić je kazao da je Srbija članica Partnerstva za mir, da postoji skupštinska deklaracija o vojnoj neutralnosti i da Srbija ne može biti član nijednog vojnog saveza.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da ima dobru, sposobnu armiju, da namenska industrija bude snažnija i da će se pokušati da se znacajno povećaju ugovori te industrije i da su u tom smislu već vodjeni razgovori sa mnogim afričkim i drugim državama.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da se na taj problem ne može gledati izolovano i da je obaveza da se poboljša život Srba na Kosovu i Metohiji, a sa druge strane je i politički deo koji je veoma težak.

"Cilj ove vlade je da dobije datum za otpočinjanje pregovora (sa EU). Zato će morati da bude kompromisa odredjenih, ali mi ne smemo da prekršimo Ustav. Kretaćemo se po toj tankoj žici, zato će predsednik (Tomislav) Nikolić uveren sam insistirati na postizanju nacionalnog konsenzusa", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, biće veoma tanka žica po kojoj to mora da se kreće, a ako neko misli da može da se igra sa SAD, sa Nemačkom, sa Rusijom, ne može, ali isto tako se vara i onaj koji misli da može da nas gazi.

"To je ta sredina da dobijemo najviše što možemo i da izgubimo najmanje što moramo", kazao je Vučić.

Vučić je ocenio da je realan rok za dobijanje datuma za početak pregovora jun sledeće godine, sa čime se složio i ministar Dinkić koji je rekao da se znaju prepreke ka bržem procesu evropskih integracija. Dinkić je naveo da su to sprovodjenje dogovorenog u dijalogu sa Prištinom, da se napravi reforma pravosudja koje nije nezavisno, potreba razbijanja monopola, ispunjavanje evropskih standarda.

"Realan rok da se to postigne je proleće sledeće godine, jun možemo ubrojati kao poslednji mesec proleća i prvi leta i to je to", kazao je Dinkić.

I Vučić i Dinkić su se složili da može doći do promena na lokalnim nivoima vlasti, apostrofirajući Leskovac, ali je Vučić isto tako rekao da je što se tiče Beograda jasno ranije rekao da nije mogao da prihvati da vodi grad ako je neko drugi dobio veće poverenje i da to smatra fer i poštenim.

Dinkić: U avgustu antikrizne mere

Mlađan Dinkić najavio je da će u avgustu biti spreman program antikriznih mera i program fiskalne konsolidacije, kao i predlog rebalansa budžeta.

On je naveo da će, prvo što će uraditi već u ponedeljak, 30. jula, biti da izabere svoje najbliže saradnike.

Dinkić je najavio da će ekonomistu Milicu Bisić postaviti "za svoju desnu ruku" u Ministarstvu, koja će biti zadužena za reformu poreskog sistema, zatim predsednika kompanije "Metalac" Dragoljuba Vukadinovića za savetnika, kao i druge uspešne privrednike.

Sledeće nedelje će, kako je najavio, razgovarati sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem o situaciji u agraru nastalu zbog suše i nagovestio da će najverovatnije biti pripremljeni subvencionisani krediti da se nadoknadi šteta primarnim proizvodjačima.

Dinkić je apostrofirao i formiranje tima za ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta, kojih sada u raznim oblicima taksi ima 256.
Kada je reč o novim kadrovskim promenama, Dinkić je nagovestio da će uskoro biti raspisani konkursi za izbor novog direktora Poreske uprave i Uprave carine.

On je najavio da će stopa poreza na dobit, koja je sada pet odsto, biti povećana na 15 odsto, zato da bi oni koji najviše zaradjuju i više doprinosili društvu i napomenuo da će i tako povećana stopa biti medju njajnižim porezima na dobit u Evropi.

Dinkić je takodje najavio da će u koordinaciji sa NBS razgovarati sa bankama kako da njihovi krediti budu što više u funkciji razvoja privrede, da se razmotri mogućnost snižavanja kamata na zajmove u Srbiji i kako da one pomognu da se smanje dugovi države i lokalne samouprave prema privredi i da se popravi likvidnost privrede.

Komenatrišući najnoviji podatak da je budžetski deficit dostigao 7,3 odsto BDP-a, Dinkić je rekao da on to nije izmislio, već je to podatak koji je obelodanio Fiskalni savet, ocenjujući da po tom kriterijumu Srbija "još nije ni blizu grčkog scenarija", koja je zapala u dužničku krizu.

Odgovarajući na pitanje koji će sektor proći bolje - finansijski ili privredni, Dinkić, koji kao ministar pokriva ta dva resora, rekao je da u celoj priči najbolje moraju da prodju gradjani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: